Gent: Waarom de weg niet zomaar open ligt voor N-VA en CD&V

Tom Balthazar (SP.A), Siegfried Bracke (N-VA) en Sarah Claerhaut (CD&V) © Belga

CD&V lanceert haar Gentse lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Nu die andere oppositiepartij die in Gent moeilijk van de grond geraakt – N-VA – nog. ‘CD&V heeft aan twee jaar niet genoeg om de achterstand goed te maken en N-VA moet een sterkere lijsttrekker hebben dan Siegfied Bracke.’

Bij de verkiezingen van 2018 trekt Kamerlid Sarah Claerhout de gemeenteraadslijst in Gent voor CD&V. Claerhout is geen heel bekende naam, Gent is een moeilijke stad voor de christendemocraten en sinds kort ook voor de roodgroene coalitie van burgemeester Daniël Termont. Drie vragen aan Knack-redactrice Ann Peuteman.

1. Is Sarah Claerhout een verrassende keuze als Gentse lijsttrekker?

Sarah Claerhout
Sarah Claerhout © Belga

Bij de Gentse CD&V is een verrassende keuze al lang geen verrassing meer. Ze hebben er daar een gewoonte van gemaakt om te wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen in zicht komen en dan met veel bombarie een lijsttrekker naar voren te schuiven die niet bepaald een zwaargewicht is. Eerder gebeurde dat al met Filip Van Laecke en Veli Yüksel.

Sarah Claerhout is wel Kamerlid en voorzitster van de lokale CD&V, maar een klinkende naam is het toch niet. En twee jaar is niet lang om een bekend gezicht te worden en de mensen ervan te overtuigen dat ze zwaar genoeg weegt om een stad als Gent te leiden. Opnieuw neemt CD&V een sprong in het onbekende.

2. CD&V heeft moeite om in Gent echt van de grond te komen, hoe komt dat?

Sinds de partij 27 jaar geleden door een akkoord tussen Guy Verhofstadt (Open VLD) en Luc Van den Bossche (SP.A) uit de meerderheid werd gegooid, is ze in Gent vooral aan het aanmodderen. Eerst hing ze jarenlang in de touwen, vervolgens verloor ze zich in gênant intern gekissebis, viel ze in kampen uiteen en werd ondertussen de ene miscast na de andere als grote redder omarmd.

Etienne Schouppe en Pieter De Crem in 2009, respectievelijk staatssecretaris voor Mobiliteit en minister van Defensie.
Etienne Schouppe en Pieter De Crem in 2009, respectievelijk staatssecretaris voor Mobiliteit en minister van Defensie.© Belga

Daardoor haakten onderweg ook heel waardevolle gemeenteraadsleden af, door naar een andere partij over te stappen of de politiek vaarwel te zeggen. Toenmalig partijvoorzitster Marianne Thyssen moest in 2008 zelfs persoonlijk tussenkomen om iedereen weer min op meer in de pas te laten lopen. De nationale partijleiding zit dan ook al jarenlang verveeld met de Gentse afdeling. Af en toe werd geopperd dat een nationaal kopstuk, zoals Pieter De Crem of Etienne Schouppe, naar Gent zou kunnen verhuizen, maar zij bedankten wijselijk voor de eer.

Als de volgende meerderheid aantreedt, zit CD&V in de op een na grootste stad van Vlaanderen dus al bijna dertig jaar in de oppositie. Vandaar dat de partij dit keer minder lang heeft gewacht om een lijsttrekker naar voren te schuiven. Toch is ze ook nu aan de late kant. Een partij die zo diep in het dal zit als de Gentse CD&V zou bij wijze van spreken daags na de verkiezingen een kopman of – vrouw in stelling moeten brengen.

3. Ligt de weg in Gent nu meer open dan ooit voor oppositiepartijen? Daniël Termont stopt én worstelt met het Optima-schandaal, om maar één element te zeggen.

Tom Balthazar (SP.A) en Elke Decruynaere (Groen)
Tom Balthazar (SP.A) en Elke Decruynaere (Groen)© belga

Het klopt dat er veel meer verrassingen mogelijk zijn dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Al is het maar omdat de populaire burgemeester Daniël Termont de lijst niet meer zal trekken en zijn opvolger, Tom Balthazar, op veel minder sympathie (en voorkeurstemmen) kan rekenen.

Bovendien jaagt de Zone 30 in het centrum van de stad en vooral het aangekondigde mobiliteitsplan nogal wat kiezers te gordijnen in. Dat straalt af op alle meerderheidspartijen (Groen, SP.A en Open VLD).

Daarbij komt nog dat Termont in de marge van de Optima-affaire aan het wankelen is gebracht. Jarenlang kon hij zijn reputatie van volkse burgemeester hoog houden, maar meer en meer ziet de gewone Gentenaar dat hij daarnaast ook een onvervalste machtspoliticus is. Sommigen van zijn partijgenoten fluisteren zelfs dat zijn afscheid geen dag te vroeg zal komen. Hoe dan ook, wordt het beeld van Gent als gidsstad steeds meer onderuitgehaald.

Maar het is niet omdat de meerderheid steken laat vallen, dat de weg zomaar open zou liggen voor de oppositie. Daarvoor heeft CD&V zich de voorbije jaren te weinig laten horen, en zoals gezegd is twee jaar kort om dat nog goed te maken.

Bovendien roept de N-VA steeds luider, zeker over het circulatieplan, en neemt de partij daarmee haast het hele oppositieveld in. Maar om de hegemonie van paars te doorbreken, zal ook de N-VA een sterke lijsttrekker moeten hebben. Sterker dan Siegfried Bracke in elk geval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content