Gennez: zoeken naar werkbare compromissen

De SP.A-voorzitster wil voorts geen koppeling van het Vlaams Oosterweeldossier aan de federale regeringsvorming.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez wil dat de preformatie-onderhandelaars op zoek gaan naar ‘compromissen die werkbaar zijn’. Die oproep heeft ze maandag gedaan.

Volgens Gennez heeft het weinig zin om blind te regionaliseren en moeten de regio’s ‘sterk genoeg zijn om al die extra bevoegdheden te dragen’.

Preformateur Elio Di Rupo heeft deze week nog een aantal bilaterale contacten en zit normaal vanaf woensdag weer met zeven partijen (N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen!) rond de tafel.

Volgens Gennez behoort een doorbraak in de loop van de week tot de mogelijkheden. ‘De tijd van mekaar diep in de ogen kijken is voorbij’, aldus de SP.A-voorzitster.

Verschillende partijen hopen dat Di Rupo woensdag zijn zogenaamde non-paper met een kader voor de onderhandelingen op tafel legt, maar Gennez wil de verantwoordelijkheid niet exclusief bij Di Rupo leggen. Volgens haar moet iedereen zoeken naar compromissen die werkbaar zijn.

Oosterweeldossier

De Standaard meldde maandag dat het dossier van de Oosterweelverbinding in de achtergrond aanwezig is bij de preformatiegesprekken.

Gennez meent dat dat dossier waarvoor de Vlaamse regering bevoegd is niet mag gekoppeld worden aan de federale regeringsvorming.

‘De Oosterweelverbinding is een Vlaams dossier. De Vlaamse regering heeft daarover in maart een dubbelbesluit genomen en de SP.A zal het resultaat van de studies aanvaarden. Wij zijn een partij van ons woord’, aldus Gennez.

Dat dubbelbesluit luidt dat de Antwerpse ring wordt gesloten met een tunnel tenzij dat technisch niet haalbaar is, duurder uitvalt dan een brug of langer zou duren om ze te bouwen.

Dat dossier aan de regeringsvorming op federaal vlak koppelen, zou volgens Gennez onverstandig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content