Gennez: ‘Less is more’-formule heeft gefaald

De SP.A-voorzitster vindt ook dat de Franstaligen zich niet ‘gesmeten’ hebben.

Volgens SP.A-voorzitster Caroline Gennez heeft de ‘less is more’-formule voor de staatshervorming van CD&V en N-VA gefaald en hebben de Franstaligen zich niet ‘gesmeten’.

Dat heeft ze woensdagavond gezegd in een reactie op het mislukken van de opdracht van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A).

Volgens Gennez heeft de ‘less is more’-formule’ (een versmalling van de staatshervorming in ruil voor een verdieping van enkele thema’s) niet gewerkt. CD&V en N-VA hadden die voorgesteld na het eerder afspringen van de onderhandelingen.

Zo werd de door de N-VA voorgestelde splitsing van de RVA volgens Gennez door niemand gevraagd. En het recente CD&V-voorstel inzake cobeheer in de gezondheidszorg is volgens haar ‘onwerkbaar’.

Daarnaast hekelde ze het gebrek aan compromisbereidheid. Volgens haar zijn de Franstalige partijen, inclusief zusterpartij PS, er niet in geslaagd echt te ‘springen’. ‘Ze zijn in hun schulp gekropen en hebben zich niet gesmeten’ aldus Gennez woensdagavond in Terzake (Canvas).

Volgens Gennez zouden nieuwe verkiezingen onverantwoord zijn. Net als Groen! vindt de SP.A dat PS en N-VA nu de kar moeten trekken. De SP.A staat open voor elke formule. Volgens Gennez sluit de partij noch de liberalen noch de N-VA uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content