Gemeenten weten niet of ze zonder stroom kunnen vallen

© Belga

Meer dan de helft van de gemeenten weten niet of ze in een zone liggen die ingeval van nood van het elektriciteitsnet afgekoppeld kan worden.

Dat blijkt uit een rondvraag van Het Laatste Nieuws, waarover ook De Morgen bericht.

80 van de 153 ondervraagde Vlaamse gemeenten verkeren in het ongewisse.

Door pannes en herstellingswerken in kerncentrales van Doel en Tihange dreigt de stroomvoorziening de komende maanden in het gedrang te komen. Er is een afkoppelingsplan ontwikkeld, dat in voege zal treden als de elektriciteitsproductie niet meer aan de vraag voldoet.

Landelijke gemeenten, of delen daarvan, kunnen dan enkele uren per dag van het stroomnet worden gekoppeld, zodat niemand er nog elektriciteit kan verbruiken.

Dat de federale overheid wel al beschikt over een kaart van de zones, maar die informatie nog niet doorgespeeld heeft aan alle betrokken gemeenten, leidt tot kritiek. “Als we niet weten waar we aan toe zijn, kunnen we ons niet voorbereiden op een black-out”, zo klinkt het.

“Het plan is tot nu toe nog niet het onderwerp van discussie geweest op een raad van bestuur of directiecomité”, zegt Luc Martens van de VVSG, die eraan toevoegt dat dat de komende weken wel het geval zal zijn. “De zaak wordt opgevolgd door onze technici.” Mocht het plan bepalingen of zaken bevatten, dan zal de VVSG daar zeker “aandacht voor vragen”, zegt die nog. (Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content