Gemeenten naar rechter tegen Tihange 2

Tihange 2 © Belga

Negentig gemeenten uit grensregio’s in Duitsland, Nederland en Luxemburg dagen Electrabel en toezichthouder Fanc voor de rechtbank om Tihange 2 te sluiten.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. De schrik voor de ‘scheurtjesreactor’ Tihange 2, nabij Luik, zit er in de regio van het Duitse Aken en Nederlands-Limburg goed in. Tientallen gemeenten uit die twee streken maken zich klaar voor een dagvaarding.

Volgens een studie door het Weense instituut voor veiligheids- en risicowetenschappen (ISR) blijkt dat ze grote risico’s lopen bij een mogelijk kernongeval in Tihange. Voor grote delen van Nederlands Limburg bedraagt de kans op onbewoonbaarheid na een ongeval liefst 50 tot 60 procent, besluiten ze. Voor de regio Aken is dat tien procent. Een onaanvaardbaar risico, vinden de lokale overheden.

Professor Wolfgang Renneberg, jarenlang baas van de Duitse nucleaire waakhond, zegt dat er nog altijd twijfels bestaan over de veiligheid van de reactorkuipen in Tihange en Doel.

Uitbater Engie-Electrabel blijft erbij dat de Belgische kerncentrales tot de veiligste ter wereld behoren. “We hebben een grote veiligheidscultuur. Onze mensen zijn erop getraind om ongelukken te voorkomen. Bij de kleinste onregelmatigheid wordt een centrale stilgelegd”, zegt woordvoerster Geetha Keyaert.

Partner Content