Even citeren uit een interview met Etienne Schouppe, verschenen in Knack van 14 december 2011:

Klopt het dat u straks Theo Dilissen opvolgt als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom?

Schouppe: Ik heb gelezen dat mijn naam in dat verband wordt genoemd, ja. En ik dacht meteen: dat zou nog interessant zijn. Zo'n 25 jaar geleden vond de baas van de toenmalige RTT, Jef De Proft, al dat ik hem moest opvolgen. Maar ik vond mezelf toen te veel een spoorman.

Nu zou Belgacom u wel liggen?

Schouppe: Ik geloof echt in de toekomst van dat bedrijf. Omdat België het moet hebben van zijn ligging, werkcapaciteit en brains, zullen we naar een diensteneconomie moeten evolueren. En vanzelfsprekend heeft die een zeer goede telecommunicatie- en informatica-infrastructuur nodig. Daarom vind ik het ook zo'n goede zaak dat Belgacom nog altijd voor de helft in openbare handen is.

Einde citaat.

De partijvoorzitter van CD&V heeft goed naar Schouppe geluisterd. Afgelopen week werd duidelijk dat Schouppe op het punt staat benoemd te worden tot voorzitter van Belgacom, de grootste telecomgroep en een van de belangrijkste werkgevers van het land. Belgacom is ook een van de grootste Belgische bedrijven op de beurs. Transparantie kwam er bij deze topbenoeming niet aan te pas, tenzij men het interview destijds in Knack als een openbare sollicitatie beschouwt. Aangezien Belgacom een privébedrijf is met de overheid als aandeelhouder, hoeven er bij vacatures geen officiële selectieprocedures te worden gevolgd. De aanstelling van Schouppe is dan ook een typisch voorbeeld van een politieke benoeming. Die zijn onder de regering-Di Rupo weer helemaal terug.

Schouppe heeft geen telecomkennis en bij de NMBS waren zijn prestaties zeker niet schitterend, denk maar aan het ABX-debacle. Nog erger is dat er op geen enkel moment is gediscussieerd over het profiel van de nieuwe Belgacom-voorzitter, die moet opereren in de snel veranderende wereld van de telecom. Toch moest en zou het Schouppe worden, als wederdienst omdat hij als oud-partijvoorzitter en ex-staatssecretaris de CD&V al heel wat diensten heeft bewezen. En we mogen ook niet vergeten dat hij als ACW-boegbeeld ten tijde van het Dexia-debacle hielp de waarborgen voor de Arco-beleggers uit de brand te slepen.

Schouppe is geboren op 24 juli 1942. Als de regering-Di Rupo een beetje haast maakt, wordt hij dus voor zijn 70e voorzitter van Belgacom. De bepaling dat bestuurders bij Belgacom op hun 70e ontslag moeten nemen, zal worden aangepast, speciaal voor de nieuwe voorzitter. Mooi cadeau voor Schouppe, een vergiftigd geschenk voor Belgacom, een blamage voor de regeringspartijen.

Het voorzitterschap van Belgacom is slechts een van de tientallen posten die op dit ogenblik door de regering worden ingevuld. Platte partijpolitiek viert daarbij opnieuw hoogtij.

Ewald Pironet

Even citeren uit een interview met Etienne Schouppe, verschenen in Knack van 14 december 2011: Klopt het dat u straks Theo Dilissen opvolgt als voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom? Schouppe: Ik heb gelezen dat mijn naam in dat verband wordt genoemd, ja. En ik dacht meteen: dat zou nog interessant zijn. Zo'n 25 jaar geleden vond de baas van de toenmalige RTT, Jef De Proft, al dat ik hem moest opvolgen. Maar ik vond mezelf toen te veel een spoorman. Nu zou Belgacom u wel liggen? Schouppe: Ik geloof echt in de toekomst van dat bedrijf. Omdat België het moet hebben van zijn ligging, werkcapaciteit en brains, zullen we naar een diensteneconomie moeten evolueren. En vanzelfsprekend heeft die een zeer goede telecommunicatie- en informatica-infrastructuur nodig. Daarom vind ik het ook zo'n goede zaak dat Belgacom nog altijd voor de helft in openbare handen is. Einde citaat. De partijvoorzitter van CD&V heeft goed naar Schouppe geluisterd. Afgelopen week werd duidelijk dat Schouppe op het punt staat benoemd te worden tot voorzitter van Belgacom, de grootste telecomgroep en een van de belangrijkste werkgevers van het land. Belgacom is ook een van de grootste Belgische bedrijven op de beurs. Transparantie kwam er bij deze topbenoeming niet aan te pas, tenzij men het interview destijds in Knack als een openbare sollicitatie beschouwt. Aangezien Belgacom een privébedrijf is met de overheid als aandeelhouder, hoeven er bij vacatures geen officiële selectieprocedures te worden gevolgd. De aanstelling van Schouppe is dan ook een typisch voorbeeld van een politieke benoeming. Die zijn onder de regering-Di Rupo weer helemaal terug. Schouppe heeft geen telecomkennis en bij de NMBS waren zijn prestaties zeker niet schitterend, denk maar aan het ABX-debacle. Nog erger is dat er op geen enkel moment is gediscussieerd over het profiel van de nieuwe Belgacom-voorzitter, die moet opereren in de snel veranderende wereld van de telecom. Toch moest en zou het Schouppe worden, als wederdienst omdat hij als oud-partijvoorzitter en ex-staatssecretaris de CD&V al heel wat diensten heeft bewezen. En we mogen ook niet vergeten dat hij als ACW-boegbeeld ten tijde van het Dexia-debacle hielp de waarborgen voor de Arco-beleggers uit de brand te slepen. Schouppe is geboren op 24 juli 1942. Als de regering-Di Rupo een beetje haast maakt, wordt hij dus voor zijn 70e voorzitter van Belgacom. De bepaling dat bestuurders bij Belgacom op hun 70e ontslag moeten nemen, zal worden aangepast, speciaal voor de nieuwe voorzitter. Mooi cadeau voor Schouppe, een vergiftigd geschenk voor Belgacom, een blamage voor de regeringspartijen. Het voorzitterschap van Belgacom is slechts een van de tientallen posten die op dit ogenblik door de regering worden ingevuld. Platte partijpolitiek viert daarbij opnieuw hoogtij. Ewald Pironet