Geens wil veertig vredegerechten afschaffen

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

Plusminus 40 van de 229 zetels van het vredegerecht worden straks afgeschaft. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil het kernkabinet deze maand nog zijn lijstje voorleggen. Hij viseert in een eerste fase de kantons waar meer dan één zetel is.

Dat melden de kranten van Mediahuis.

België telt 229 zetels van vredegerechten, voor 187 gerechtelijke kantons. Minister Geens had eerder al aangekondigd dat hij dat aantal naar beneden wil brengen. Zijn plan is intussen klaar.

In een eerste fase worden de kantons aangepakt waar twee of drie zetels zijn. Bedoeling is om nog één zetel per kanton over te houden. In Vlaanderen verdwijnt bijvoorbeeld volgens de plannen van Geens de zetel in Nieuwpoort en blijft in dat kanton enkel Veurne over. In het kanton Tongeren-Voeren wint Tongeren het pleit. In Wallonië verdwijnen volgens de ontwerplijst van Geens onder meer de zetels in Perwez, Lessine, Komen-Waasten, Rochefort, Houffalize, Stavelot en Eghezée. In Brussel blijft de situatie zoals ze is, aldus de kranten van Mediahuis.

De betrokken gemeenten zien hun vredegerecht node verdwijnen, en kregen vaak de toezegging dat er nog een halve of een hele dag per week zitting gehouden zal worden in het gemeentehuis.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content