Geens wil slachtofferfonds makkelijker toegankelijk maken

Koen Geens (CD&V), minister van Justitie © BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat slachtoffers van geweld voortaan makkelijker toegang krijgen tot het slachtofferfonds. Onder meer verkrachte vrouwen zullen zo eenvoudiger hulp kunnen krijgen.

Dat meldt De Morgen.

Momenteel kan iemand die het slachtoffer is van een zedenzaak, bijvoorbeeld een verkrachte vrouw, pas aanspraak maken op financiële steun uit het slachtofferfonds als een arts haar eerst onderzocht heeft. In Geens’ wetsvoorstel is zo’n zogenoemd “deskundig verslag” niet langer nodig om financiële hulp te krijgen. “Voor veel slachtoffers wordt zo’n onderzoek immers als te belastend ervaren”, legt Geens’ woordvoerster Davine Dujardin uit.

Familieleden

Ook op andere manieren wil de minister de toegang tot financiële hulp voor slachtoffers vereenvoudigen. Zo werkt hij aan een elektronische procedure om dossiers in te dienen. Dat verlaagt de drempel voor slachtoffers en zorgt bovendien voor een efficiëntere werking van het fonds. Nog een nieuwigheid is dat niet enkel slachtoffers zelf aanspraak kunnen maken op hulp uit het slachtofferfonds. Ook familieleden of huisgenoten die worden geconfronteerd met de gevolgen van een gewelddaad zullen voortaan bij dat fonds kunnen aankloppen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content