Geens plant vereenvoudiging wetgeving voorlopige bewindvoering

Koen Geens © Belga

Justitieminister Koen Geens werkt aan een vereenvoudiging van de wetgeving met betrekking tot de voorlopige bewindvoering. Dat heeft de CD&V-minister maandag in Leuven gezegd in een toespraak tijdens de lancering van een sensibiliseringscampagne die familieleden van psychisch kwetsbare mensen moet ondersteunen.

‘We gaan de wetgeving binnenkort wat vereenvoudigen en het makkelijker maken voor de vrederechter en de bewindvoerder. Samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block zullen we een lijst van gezondheidsproblemen opstellen die tot voorlopige bewindvoering kunnen leiden. Naar aanleiding van sporadische geruchten over misbruiken zullen we ook zorgen voor een betere regeling van de erelonen door professionelen. Dit laatste is belangrijk in zo’n gevoelige materie’, aldus Geens.

Momenteel staan er in ons land zo’n 104.000 mensen onder voorlopig bewind, onder wie velen met een psychische stoornis. ‘Dit is een kwetsbare groep waarmee het recht zorgzaam moet omgaan. Er zijn zo’n 40.000 bewindvoerders actief. Naast familieleden worden ook professionelen zoals advocaten in die functie aangeduid. Ik geloof sterk in de formule van de familiale bewindvoerder omwille van de goede zorgen, maar soms beschikt men in de familie niet over de nodige expertise, is er niemand die het wil doen of vindt de vrederechter het meer aangewezen een profesioneel aan te duiden’, aldus Geens.

Partner Content