Geens en cipiersbonden voorzichtig positief: ‘Nog geen witte, maar toch al grijze rook’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) © BELGA

Zowel minister van Justitie Koen Geens (CD&V) als de cipiersbonden zijn na het negende overleg, maandagavond, voorzichtig optimistisch over een akkoord.

Zowel minister van Justitie Koen Geens (CD&V) als de cipiersbonden zijn na het negende overleg, maandagavond, voorzichtig optimistisch over een akkoord. “Nog geen witte rook, maar toch al grijze rook”, zei Eddy De Smedt (VSOA) na het overleg, dat ruim drie uur duurde. Andere vakbondsmannen wezen erop dat de vakbonden morgen/dinsdag in Brussel op straat komen. Dat zou het afsluiten van een akkoord bemoeilijkt hebben. Woensdagvoormiddag om 8.30 uur zitten minister en bonden weer samen.

“Het was een constructief overleg”, aldus Koen Geens‘ woordvoerster. De bonden beaamden dat, en legden geen straffe verklaringen af. “De minister heeft ons gevraagd niet te veel te communiceren over het gesprek van deze avond, en daar gaan we ons ook aan houden”, aldus ACV’er Filip Dudal na afloop. “We zitten woensdagvoormiddag weer samen, maar hebben vandaag al stappen vooruit gezet. Het was een goed overleg.”

Pascal Verhelst (Franstalige liberale bond) zei dat er voorstellen gedaan zijn. “We raken het bijna eens over de cijfers.”

“Dat wordt hopelijk het laatste overleg, zodat we iets kunnen voorleggen aan de achterban”, vulde Michel Jacobs, van de Franstalige socialistische bond, aan. Hij voegde eraan toe het dossier niet te willen communautariseren. “Daar hebben we geen belang bij.”

Jacobs verwacht vooral nog nieuwe voorstellen over het personeelskader in 2018, al moest De Smedt toegeven dat terugkeren naar 2014 er niet in zit. Dat is nochtans het punt dat VSOA samen met de Franstalige vakbonden al weken verdedigt. Toch zei hij het overleg van woensdag “gunstig tegemoet” te zien.

In de Brusselse en Waalse gevangenissen wordt intussen al meer dan drie weken gestaakt tegen de rationalisering van het gevangeniswezen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content