Geen nieuws van ‘Zweedse’ front: Michel blijft masseren

Wouter Beke (CD&V) verlaat de onderhandelinsgtafel na een discussie met Gwendolyn Rutten (Open VLD) © VTM

Geen nieuws van het federale front: formateur Charles Michel (MR) is nog steeds aan het proberen de vier onderhandelende partijen samen te krijgen. Sinds een ruzie tussen CD&V en Open VLD zaten ze niet meer samen.

Er is dit weekend niet echt schot gekomen in de onderhandelingen over de vorming van een Zweedse coalitie (N-VA, MR, CD&V en Open VLD). Formateur Charles Michel had het hele weekend discrete contacten met de partijen afzonderlijk, maar het water leek zondagavond nog steeds te diep om een plenaire vergadering bijeen te roepen om knopen door te hakken in de begroting.

Sinds dinsdagavond hebben de vier partijvoorzitters en de coformateurs niet meer rond eenzelfde tafel gezeten. Toen stapte CD&V-voorzitter Wouter Beke boos op na harde woorden met zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten.

De knelpunten blijven dezelfde als de voorbije dagen en weken: de verhouding tussen besparingen en nieuwe inkomsten, de pensioenhervorming, de werkloosheidsuitkeringen, Arco…

Sinds enkele dagen luidt het steevast dat het mogelijk is dat er later op de dag nog een plenaire vergadering bijeengeroepen wordt, zonder dat het ooit zover komt. Zondag rond 18 uur luidde het bij de ene partij dat een plenaire zondag weinig waarschijnlijk was, terwijl een andere partij meldde dat die kans nog wel degelijk bestond maar dat er nog geen beslissing genomen was.

Rond 19 uur werd gemeld aan Knack.be dat de CD&V-onderhandelaars opnieuw samen zitten op een CD&V-kabinet.

Maandagvoormiddag vinden traditioneel de partijbureaus plaats.

Sinds de ‘ruzie’ tussen CD&V en Open VLD probeert men de gemoederen te bedaren en de gekneusde zielen te masseren om de vier opnieuw rond de tafel te krijgen om de belangrijkste begrotingsknopen door te hakken.

Eens die belangrijke horde genomen is, zou het afwerken van het regeerakkoord, het verdelen van de bevoegdheden, het akkoord van de partijcongressen en het plakken van namen op de ministerposten minder moeizaam moeten verlopen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content