Geen nachtklok en algemene mondmaskerplicht meer in provincie Antwerpen

Cathy Berx © Belga Image

Vanaf middernacht geldt er geen nachtklok en algemene verplichting om een mondmasker te dragen in de openbare ruimte meer in de provincie Antwerpen. Dat meldt gouverneur Cathy Berx.

De extra maatregelen, die eind juli werden ingevoerd, worden niet verlengd. Aanvankelijk gold een avondklok tussen 23.30 uur en 6 uur, later werd dat een nachtklok tussen 1.30 uur en 5 uur.

‘Ik wil iedereen wel de raad geven om steeds een mondneusmasker op zak te hebben en om het op te zetten wanneer het risico op besmetting reëel is’, zei gouverneur Cathy Berx.

De federale coronamaatregelen blijven uiteraard wel van kracht.

Verschil

Op 29 juli gingen in de provincie Antwerpen bijkomende maatregelen van kracht, omdat het aantal besmettingen er exponentieel toenam. ‘Die maatregelen waren draconisch en heel ingrijpend. Ze lokten veel woede, frustratie en zelfs haat uit. Vooral bij fitnesszaken, horecazaken, de brede sector van cultuur en evenementen en bij jongeren. We hebben veel bagger over ons hoofd gekregen, maar we nemen het niemand kwalijk’, zei gouverneur Berx.

De extra maatregelen bleken echter cruciaal om de stijging van het aantal besmettingen om te buigen. Eind juli naderde het reproductiegetal voor de provincie Antwerpen de waarde 2, terwijl die momenteel 0,83 bedraagt. Op de provincie Luik na is dat de laagste R-waarde van België. Ook het aantal geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners evolueert gunstig en ligt momenteel op 39,2 op 100.000.

‘Kortom, alle inspanningen hebben wel degelijk het verschil gemaakt’, zegt Berx. ‘Maar we zijn er nog lang niet, want hoewel er een sterke daling is van het aantal besmettingen tegenover vorige week, blijft het aantal nog steeds op 732 nieuwe besmettingen liggen. Toch is de tijd van strikte maatregelen en de naleving ervan uit vrees voor schuld, straf en boete stilaan voorbij.’

Berx kondigde geen nieuwe verordening meer af. De extra maatregelen komen dus vanaf middernacht te vervallen en de provincie Antwerpen zal vanaf dan terug inhaken op de federale maatregelen.

Lees ook:

Liveblog: volg de laatste updates over de coronacrisis

Opinie: ‘Nood aan mensenrechtenexpert in nieuw adviesorgaan’

Zijn de virologen te ver gegaan? ‘Wij zijn echt geen vakidioten’

Partner Content