‘Geen gevaar voor de volksgezondheid’: de giframp in Wetteren van minuut tot minuut

© Belga

Wat op het eerste zicht een vrij onschuldig ongeval met een goederentrein leek (‘geen gevaar voor de volksgezondheid’), groeide uit tot een grote giframp met 1 dode, 49 gewonden en een nooit geziene chaos in de hulpverlening. Een overzicht van minuut tot minuut.

ZATERDAG 4 MEI 2013
02.59 uur: De brandweer van Wetteren en woordvoerder Frédéric Petit van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel melden dat in het Oost-Vlaamse Schellebelle rond 02.00 uur enkele wagons van een goederentrein met chemische producten ontploft zijn. Er wordt daarbij geen melding gemaakt van gewonden, maar een aantal buurtbewoners wordt geëvacueerd en het gemeentelijk rampenplan wordt afgekondigd. De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven.

04.12 uur: Na het gemeentelijk is nu ook het provinciaal rampenplan afgekondigd, meldt woordvoerder Frédéric Petit van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Er is een veiligheidszone van 500 meter ingesteld. Verschillende omwonenden zijn inmiddels door de hulpdiensten geëvacueerd.

05.46 uur: De gemeente Wetteren meldt dat ruim 250 buurtbewoners geëvacueerd zijn. Aan bewoners binnen een straal van 500 meter tot 1 kilometer rond de plaats van het ongeval wordt gevraagd om binnen te blijven. Inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden. De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in de gemeentelijke feestzaal en bij de brandweer.

06.27 uur: Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers kondigt tijdens een persconferentie aan dat er minstens twee dagen geen spoorverkeer via Wetteren mogelijk zal zijn. De brandweer preciseert dat zes treinwagons ontspoord zijn, twee gekanteld en drie in brand staan. Die laatste bevatten de giftige stof acrylonitril, maar het vuur is onder controle, zo luidt het.

‘Geen gevaar voor de volksgezondheid’
Uit de brandende wagons komt cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. Er zijn meetploegen van de brandweer van Beveren ter plaatse, maar “voorlopig is er nog geen gevaar voor de volksgezondheid”, klinkt het. Er worden wel cyanokits verzameld voor het geval mensen geïntoxiceerd raken.

Verder zijn er ongeveer 300 mensen in een straal van 500 meter rond de wagons geëvacueerd naar twee ruimtes. In een straal van 1.000 meter moeten mensen ramen en deuren dichthouden. Een zwarte rookpluim is van ver zichtbaar en drijft af naar het dorp Schellebelle.

De civiele bescherming heeft een hogedrukleiding vanaf de Schelde dwars door het centrum van Wetteren gelegd tot aan de rampplaats. Er wordt met schuim geblust, waardoor veel water nodig is. Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar het UZ Gent overgebracht. De FOD Volksgezondheid, het provinciaal commando van Defensie, de civiele bescherming, zeven korpsen uit de brandweerzone en een expert van BASF zijn ter plaatse.

06.52 uur: Het ongeval met de goederentrein in Wetteren gebeurde zaterdagochtend na het overschakelen van het ene naar het andere spoor, voorbij een werfzone, zo wordt er gepreciseerd. Verdere details worden niet gegeven. Afgevaardigd bestuurder Marc Descheemaecker van de NMBS is ter plaatse.

07.44 uur: Het gemeentebestuur van Wetteren opent een informatienummer voor de bevolking. Het crisiscomité beslist om uit voorzorg drie evenementen af te gelasten. Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit benadrukt dat de ontsporing absoluut niet het gevolg was van de spoorwerken nabij het ongeval. Luc Lallemand, gedelegeerd bestuurder van Infrabel, is ter plaatse.

‘Rook is niet schadelijk voor de volksgezondheid’ 08.42 uur: Het crisiscentrum meldt op basis van de eerste metingen in Wetteren en omliggende gemeenten dat de rook niet schadelijk is voor de volksgezondheid. De brandweer laat de wagons gecontroleerd uitbranden. De NMBS meldt dat de ontspoorde goederentrein “onder licentie van NMBS Logistics reed, getrokken werd door Duitse locomotieven en bestuurd werd door een Nederlandse treinbestuurder”.

09.56 uur: Vijf mensen zijn onwel geworden en overgebracht naar het ziekenhuis. Er wordt onderzocht of dit verband houdt met de treinramp. Metingen in de huizen blijken negatief. Er wordt de burgers gevraagd niet te bellen naar de dienst 100, brandweer of politie, opdat die diensten bereikbaar zouden blijven voor dringende noodinterventies.

11.27 uur: Gouverneur Jan Briers zegt te vermoeden dat het gecontroleerd leegbranden van de wagons nog zeker tot zaterdagavond zal duren. Bluswater met sporen van de giftige stoffen is inmiddels in de riolering terechtgekomen. Een gezin dat zich in een perimeter van 1.000 meter rond het ongeval bevond, raakte onwel en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Het lijkt er volgens de gouverneur evenwel op dat het geen verband houdt met het treinongeluk.

Metingen boven de grond hebben inmiddels geen enkele positieve waarde aangetoond, ook niet in de woning van het gezin. Wel werd door de brandweer vastgesteld dat het bluswater dat in de riolering terecht is gekomen, sporen van giftige stoffen bevat.

‘Geen gevaar voor mens en dier’
“De dampen zijn gelukkig zwaarder dan lucht en het beperkt zich dus enkel tot de ondergrondse rioleringen. Er is geen gevaar voor mens en dier”, verzekert Briers. Over de oorzaak van de ramp zegt de gouverneur nog dat “het bij een wissel verkeerd gelopen is. Maar waar het fout ging, moet nog worden onderzocht. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de Nederlandse machinist die de Duitse goederentrein bestuurde, geen fout treft”, aldus Briers. Infrabel wil nog geen uitspraken doen over de oorzaak van het ongeval.

12.21 uur: Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet gaan zaterdag rond 14 uur naar Schellebelle en Wetteren, zo meldt de woordvoerder van Labille.

13.04 uur: De politie roept de bevolking op om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Het politiebevel geldt “voor de zone van Wetteren centrum, tussen de Schelde, Koningin Astridlaan, Jan Broeckaertlaan, het begin Acaciastraat en Smetledesteenweg, tot en met Schellebelle en Serskamp”.

13.24 uur: Het crisiscomité beslist dat alle buitenactiviteiten afgelast moeten worden in de zone van Wetteren centrum. Bij het spoelen van de riolering zijn op bepaalde plaatsen toch negatieve waarden gemeten. Het crisiscentrum wordt verhuisd van Wetteren naar Wichelen.

13.46 uur: Er worden bijkomend vijf straten in het centrum van
Wetteren ontruimd. Het gaat om de Scheldedreef, Scheldekaai, Paardenkerkhofstraat, Achttien Augustuslaan (tussen Paardenkerkhofstraat en Wegvoeringstraat) en de Wegvoeringstraat (tussen Markt en Achttien Augustuslaan).

Gouverneur Jan Briers: ‘2 doden en 14 gewonden’ 16.21 uur: Gouverneur Jan Briers meldt dat in Wetteren “2 doden en 14 gewonden gevallen zijn” en dat het gaat om omwonenden van de treinramp. Briers laat onderzoeken “of de feiten verband houden met de treinramp”. De gouverneur meent dat er nog geen oorzakelijk verband kan gesteld worden tussen de ramp en het overlijden of de misselijkheid. Door het spoelen van de rioleringen zijn volgens Briers de toxische waarden in de riolen wel herleid tot nul. Het blijft onduidelijk hoe lang de bluswerken zullen duren.

Persdienst herroept de informatie van de gouverneur
17.31 uur: De persdienst van de provincie Oost-Vlaanderen meldt dat na het treinongeval in Wetteren 1 dode en 17 gewonden gevallen zijn, en herroept zo de informatie die op een eerdere persconferentie was vrijgegeven. De gewonden zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen in Aalst, Zottegem en Gent.

18.51 uur: De brandweer meldt dat de brand aan de wagons afgelopen is. Ze zijn gecontroleerd uitgebrand. Eerdere maatregelen blijven ondertussen van kracht. In Wetteren centrum, Serskamp en Schellebelle moeten de mensen binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

22.54 uur: Al 33 mensen hebben zich met medische klachten gemeld bij de hulpdiensten. Zij worden opgevolgd in diverse ziekenhuizen.

Jan Briers: ‘Serene sfeer’ 22.58 uur: Van de vijfhonderd mensen die zaterdag geëvacueerd werden na het treinongeval in Wetteren, hebben er 420 onderdak gevonden bij familie of vrienden. Tachtig mensen zullen overnachten in de school Mariagaard in Wetteren. Gouverneur Briers en burgemeester Alain Pardaen, die de geëvacueerde bewoners in de school bezochten, spreken van “een serene sfeer”.

ZONDAG 5 MEI 2013 00.47 uur: Geen van de 33 mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen na het treinongeval in Wetteren, verkeert nog in levensgevaar. Drie gewonden verkeerden in kritieke toestand, maar zij zijn intussen buiten levensgevaar, zo is in de nacht van zaterdag op zondag gepreciseerd.

N-VA: ‘Slechte staat van wissel is oorzaak van de treinramp’ 09.27 uur: Sp.a-Kamerlid David Geerts, de voorzitter van de Bijzondere Commissie Spoorveiligheid, wil dat de spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel snel duidelijkheid verschaft omtrent het treinongeluk in Wetteren. Geerts meldt dat hij de nodige stappen zal ondernemen om de Bijzondere Commissie Spoorveiligheid samen te roepen.

Ook de N-VA eist een grondig onderzoek naar het treinongeluk. Volgens die partij zou “het ongeval zijn oorzaak vinden in de slechte staat van een wissel”, waarmee al jaren problemen zouden zijn geweest.

10.27 uur: Gouverneur Jan Briers schat dat de mensen zondag na de middag naar hun huizen kunnen terugkeren. Van de 33 gewonden is zondagochtend niemand meer in levensgevaar. Er viel ook een dode, maar het is nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is met de ramp. Een schip uit Amsterdam is zondagochtend aangekomen om het vervuilde bluswater over te pompen.

10.34 uur: De brandweer voert na het treinongeval in Wetteren nog steeds metingen uit. In de rioleringen in de ontruimde zone wordt nog altijd een kleine hoeveelheid toxische stoffen gemeten. Daardoor kunnen de geëvacueerden nog niet naar huis. De maatregelen om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven in Wetteren-centrum blijven van kracht. Uit voorzichtigheid wordt gevraagd niet te vissen op de Schelde tussen Melle en Dendermonde. Om die reden worden ook alle wateractiviteiten verboden.

12.00 uur: Na het treinongeval in Wetteren zijn 49 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat bevestigt de persdienst van de provincie Oost-Vlaanderen. Twee van hen liggen op intensieve zorgen, maar hun toestand is stabiel. In de school Mariagaard in Wetteren worden zondag 140 mensen opgevangen.

‘Geen gevaar voor de bevolking, mogelijk wel voor de vissen’ 12.19 uur: Omdat het waterbekken van het waterzuiveringsstation vol is, wordt het overvolle bekken van het waterzuiveringsstation gecontroleerd in de Schelde geloosd. “Er is geen gevaar voor de volksgezondheid”, benadrukt de persdienst van de provincie. Het vervuilde bluswater zal met een schip uit Amsterdam afgevoerd worden, maar dat schip ligt in de haven van Antwerpen en zal pas zondagnamiddag om 15 uur in Wetteren zijn.

“We kiezen de weg van het minste kwaad”, klinkt het bij de provincie. “Voor de bevolking is er geen gevaar; mogelijk wel voor de vispopulatie.

Zodra er positieve metingen worden vastgesteld, wordt het lozen gestaakt.” De veerdienst van Schellebelle is stilgelegd en vissen en watersport op de Schelde is verboden. De provincie raadt inwoners eveneens af putwater te gebruiken. De Vlaamse Milieumaatschappij en het Federaal Voedselagentschap komen ter plaatse om groenten in de omgeving te controleren.

Jan Briers over dodelijk slachtoffer: ‘Een erg pijnlijk geval’ 13.00 uur: Het VTM NIEUWS meldt dat na het treinongeval in Wetteren het lichaam van een dode man zondagmiddag nog altijd in zijn huis ligt. Zijn ongeruste schoonzoon deed zelf de ontdekking. Het dodelijk slachtoffer is volgens VTM NIEUWS een 64-jarige man uit de Scheldekaai. Naast het lichaam van de man ligt z’n dode hond. Volgens de schoonzoon, die anoniem wil blijven, had de dood van z’n schoonvader misschien vermeden kunnen worden.

Provinciegouverneur Briers zei tegen VTM NIEUWS dat “het een erg pijnlijk geval is”. “Het klopt dat het dodelijk slachtoffer nog in het huis ligt, want de toxische dampen zijn nog te sterk aanwezig. Eerst moet het huis geventileerd worden, pas dan kan de wetsdokter zijn werk doen”, aldus Briers.

13.59 uur: Open Vld-politica Sabien Lahaye-Battheu, voorzitster van de commissie Infrastructuur in de Kamer, meldt dat ze in de komende week in haar commissie een actualiteitsdebat wil organiseren over het treinongeval in Wetteren.

15.23 uur: De Scheldedijk tussen de Aard in Schellebelle en de Tragel in Wetteren (traject Tragelweg) wordt gesloten. Fietsen en wandelen is er verboden.

18.28 uur: Gouverneur Briers meldt dat zowat 500 inwoners van Wetteren zondagavond nog steeds niet kunnen terugkeren naar hun huis. Een aantal scholen blijft maandag gesloten.

18.35 uur: Gouverneur Briers meldt dat de overleden persoon in Wetteren volgens de resultaten van de eerste autopsie zwaar
geïntoxiceerd was. Maandag volgt een tweede autopsie. In totaal werden 49 mensen opgevangen in het ziekenhuis. Twee ervan liggen zondagavond nog steeds op intensieve zorgen. Ook zes hulpverleners zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht.

Eten van groeten en fruit uit eigen tuin wordt afgeraden 18.46 uur: Uit voorzorg wordt het eten van groenten en fruit uit eigen tuin afgeraden voor bewoners van Wetteren, Schellebelle en Serskamp. Ook is het aangewezen dieren binnen de geëvacueerde zone niet buiten te laten. Het Federaal Voedselagentschap en OVAM voeren analyses uit.

22.47 uur: Tijdens de nacht van zondag op maandag zullen 94 mensen die geëvacueerd werden na het treinongeluk in Wetteren, de nacht doorbrengen in school Mariagaard. Dat zijn er een vijftiental meer dan de nacht ervoor. Dat meldt de communicatieambtenaar van de gemeente.

MAANDAG 6 MEI 2013
06.00 uur: Het spoelen van de rioleringen in Wetteren om de restanten van het vervuilde bluswater te verwijderen, levert volgens het crisiscentrum resultaat op. “De meetwaarden in de riolering gaan de goede kant uit”, zo luidt het.

09.14 uur: In het centrum van Wetteren is het niet langer noodzakelijk dat inwoners ramen en deuren gesloten houden. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. Gouverneur Briers had gehoopt dat vanaf 9 uur de eerste bewoners uit de geëvacueerde zone naar huis konden terugkeren, maar zij moeten nog wat geduld hebben.

11.03 uur: Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege roept in Brussel haar administraties bijeen voor een eerste evaluatie van de mogelijke milieueffecten.

11.39 uur: Ook de Franstalige partijen Ecolo, MR en PS vragen dat
het parlement een debat houdt over het treinongeval in Wetteren.

12.52 uur: De tweede rit van de “1000 km tegen kanker”, van Mechelen naar Roeselare, die op vrijdag gereden wordt, wordt omwille van de treinramp in Wetteren omgeleid.

12.55 uur: De terugkeer van de bewoners uit de geëvacueerde zone start maandag voor 14 uur. Dat meldt provinciegouverneur Briers.

13.46 uur: Infrastructuurbeheerder Infrabel verwacht pas dinsdagochtend te kunnen beginnen met de berging van de trein die vrijdagnacht ontspoorde in Wetteren. De hulpdiensten gaven de plaats van het ongeval nog niet vrij, omdat ze maandagochtend nog verhoogde waarden maten van giftige stoffen.

Gouverneur Briers: ‘Het aantal gewonden is opgelopen tot 93’ 14.02 uur: Het aantal gewonden na de ramp is intussen opgelopen tot 93, zo meldt gouverneur Briers.

16.11 uur: De terugkeer van de bewoners van de geëvacueerde zone in Wetteren verloopt volgens gouverneur Briers maandagnamiddag volgens schema. “Momenteel zijn al een vijftigtal bewoners terug thuis. Voorlopig is er in geen enkele gecontroleerde woning nog een spoor gevonden van toxische gassen.”

Briers verontschuldigt zich bij familie van dodelijk slachtoffer 16.59 uur: Gouverneur Briers heeft zich verontschuldigd bij de familie van het dodelijke slachtoffer, omdat ze te laat op de hoogte gebracht werd. “Het is een feit dat er veel te laat contact opgenomen werd met de familie”, erkent Briers. “Iedereen was bezig met de evacuatie van al die mensen, en er werd te laat aan gedacht om de familie van de overledene te bellen.”

19.27 uur: In Wetteren zullen 47 mensen, de bewoners van 17 huizen die het dichtst bij de plaats van de ramp liggen, voor langere tijd niet terug kunnen keren naar hun woningen. Dat meldt provinciegouverneur Briers. “Binnen een zone van 250 meter rond het wrak kunnen de bewoners mogelijk twee weken lang niet terug naar hun huis.”

De familie van het dodelijk slachtoffer dient klacht in bij het gerecht voor onopzettelijke doding 21.13 uur: De familie van het overleden slachtoffer in Wetteren dient een klacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter. “Het gaat om een klacht tegen onbekenden onder de kwalificatie onopzettelijke doding”, zegt advocate Virginie Cottyn van het kantoor van Jef Vermassen.

21.56 uur: In enkele woningen in de evacuatiezone in Wetteren zijn
maandagavond toch nog ongunstige meetresultaten vastgesteld tijdens de gecoördineerde terugkeer van de bewoners. De getroffen bewoners mogen dus niet terugkeren om de nacht door te brengen in hun huizen, meldt de provincie Oost-Vlaanderen. In totaal zullen ongeveer 200 van de 500 bewoners die zaterdag geëvacueerd werden na het treinongeval, een derde nacht niet thuis kunnen doorbrengen.

DINSDAG 7 MEI 2013 De Morgen: ‘Machinist ging in de fout’ 07.58 uur: Volgens de krant De Morgen wijst alles erop dat de bestuurder van de goederentrein in Wetteren meer dan dubbel zo snel reed als was toegelaten. De Nederlandse machinist negeerde een remsignaal en trok in plaats daarvan verder op. Dat blijkt uit de inhoud van zijn noodoproep vlak na het ongeval, schrijft De Morgen.

Jan Briers: ‘Bewoners moeten voor de tweede keer worden geëvacueerd’ 08.25 uur: De bewoners van twee straten in Wetteren die maandag terug konden naar hun woningen, worden dinsdagmorgen toch opnieuw geëvacueerd. Dat meldt gouverneur Jan Briers. Er werden opnieuw hoge concentraties toxische stof in de riolering gemeten.

12.08 uur: In een pompput op de hoek van de twee straten in Wetteren die dinsdagmorgen opnieuw geëvacueerd werden, zijn heel hoge toxische waarden gemeten. Dat meldt gouverneur Jan Briers. “Het gaat om 600 ppm (parts per million), of zes tot acht maal hoger dan een dodelijke concentratie”, zegt Christian Van de Voorde van de Gentse brandweer. Een honderdtal mensen werd dinsdagmorgen opnieuw geëvacueerd, meldt het crisiscentrum.

15.19 uur: Vier leden van de genietroepen van het leger zijn ingezet om het wrak van de ontspoorde trein te inspecteren. Dat meldt woordvoerster Ingrid Baeck van de FOD Defensie.

15.31 uur: De machinist die zaterdagochtend de ontspoorde trein bestuurde in Wetteren, was volledig bevoegd om op de bewuste lijn 50 te rijden. Dat zegt zijn werkgever DB Schenker Nederland formeel aan Belga, als reactie op geruchten als zou de man niet over het juiste rijbewijs beschikken om in ons land te sporen. De machinist werd recentelijk nog medisch en psychisch geschikt verklaard, zo luidt het.

16.43 uur: Het gemeentebestuur van Wetteren meldt dat de scholen in het centrum en verschillende gemeentelijke diensten woensdag gesloten blijven. De postbedeling en afvalophaling blijft ook opgeschort.

16.58 uur: In Wetteren kunnen de geëvacueerde bewoners dinsdag nog niet terug naar hun woningen, melden het gemeentebestuur en de provincie Oost-Vlaanderen.

Joëlle Milquet: ‘De situatie is nog steeds niet onder controle’ 18.02 uur: Sommige hulpverleners zijn al sinds zaterdagochtend ononderbroken aan het werk in Wetteren. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet dinsdag in de Bijzondere Kamercommissie belast met het onderzoek naar de veiligheid van het spoorwegennet. “De situatie is nog steeds niet onder controle”, aldus de minister, die ook liet weten dat er nog drie mensen voor observatie in het ziekenhuis verblijven.

De minister gaf voorts aan dat het nog twee tot drie weken kan duren voor de getroffen wagons kunnen worden weggesleept. “Daar zal altijd een risico aan verbonden blijven”, aldus Milquet. “We zullen op dat moment opnieuw een evacuatieperimeter moeten instellen.”

18.41 uur: In Wetteren moeten de bewoners in het gebied tussen de spoorweg en de Schelde zich voorbereiden op een eventuele ruimere evacuatie, omdat de regen een invloed kan hebben op de toxische stoffen in de riolering. Dat meldt Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers op een persconferentie. “Ook alle inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle houden zich beter klaar voor een eventuele evacuatie. Die kans is heel klein, maar niet volledig uit te sluiten.”

Volgens het crisiscentrum hebben 43 mensen zich dinsdag gemeld met klachten, voornamelijk irritatie aan de luchtwegen. In Wetteren zijn 250 hulpverleners van brandweer, politie, Rode Kruis en civiele bescherming aan het werk, aldus Briers.

22.32 uur: In Wetteren werd bij tien metingen na de hevige regenbui vastgesteld dat er geen giftige stoffen aanwezig waren. Dat meldt de lokale politie van de zone Wetteren-Laarne-Wichelen. “Er moet dus absoluut niet geëvacueerd worden”, zegt de gemeente Wetteren.

23.18 uur: Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft in zijn eerste metingen alleen bij enkele eieren een lichte verhoging vastgesteld op acrylonitril. Dat meldt de gemeente Wetteren. Bij alle andere analyses van groenten uit eigen tuin werd geen acrylonitril of cyanide aangetroffen.

WOENSDAG 8 MEI 2013 09.37 uur: Eerste minister Elio Di Rupo en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet melden dat ze woensdagmiddag persoonlijk poolshoogte gaan nemen van de situatie in Wetteren.

10.21 uur: De terugkeeroperatie voor de geëvacueerde bewoners in Wetteren wordt opnieuw voorbereid, meldt het crisiscentrum. Alle metingen blijven voorlopig gunstig maar de geëvacueerden mogen niet op eigen initiatief terugkeren naar hun woning, waarschuwen de gemeente Wetteren en de provincie Oost-Vlaanderen.

10.45 uur: Het Agentschap voor Natuur en Bos kondigt een visverbod af voor de Schelde tussen Merelbeke en Dendermonde.

Bond Beter Leefmilieu vraagt duidelijke communicatie 12.26 uur: Bond Beter Leefmilieu meldt dat er “helder gecommuniceerd moet worden zolang men geen duidelijkheid heeft over de mogelijke effecten van de treinramp”. “Momenteel is de voorzorgshouding de enige juiste houding.” De milieuorganisatie vraagt ook “snel duidelijkheid over wat de precieze opdracht is die de minister aan haar agentschappen gaf.”

14.44 uur: Het parket van Dendermonde bevestigt na een autopsie en toxicologisch onderzoek dat in Wetteren zaterdag een 64-jarige man overleed aan de gevolgen van de treinramp.

Elio Di Rupo: ‘Gouverneur kan blijven rekenen op steun van federale niveau’ 14.47 uur: “De provinciale overheid blijft het best geplaatst om de coördinatie uit te voeren. De gouverneur kan blijven rekenen op alle steun van het federale niveau”. Dat zegt premier Elio Di Rupo na een briefing door het coördinatiecomité in Wichelen. Volgens het crisiscentrum zijn sinds het begin van de ramp in totaal een tweehonderdtal personen naar het ziekenhuis gebracht. Vijf mensen blijven opgenomen maar ze zijn buiten levensgevaar.

De 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, kunnen voor 18 mei zeker niet terug naar huis. Dan moet het wrak van de trein volledig verwijderd zijn. Daarna volgen nog saneringswerken en infrastructuurwerken.

16.41 uur: De terugkeeroperatie wordt gestart voor de bewoners van de Hekkerstraat, die dinsdag geëvacueerd waren. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. De andere geëvacueerden zullen woensdag nog niet kunnen terugkeren naar hun huizen.

Joke Schauvliege: ‘Hulpdiensten hebben alles gedaan wat ze moesten doen. Het is te vroeg voor conclusies.’ 17.21 uur: De Vlaamse diensten die betrokken zijn bij de afwikkeling van de treinramp in Wetteren hebben alles gedaan wat ze konden en moesten doen. Voor sluitende conclusies over oorzaken en gevolgen is het nog te vroeg. Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in het Vlaams Parlement.

17.33 uur: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) laat boringen uitvoeren en bodemstalen nemen binnen een perimeter van 250 tot 300 meter rond de plaats van het ongeval. Om veiligheidsredenen kunnen er nog geen stalen genomen worden bij het wrak zelf.

18.22 uur: Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, zegt dat een op de drie ondernemers in Wetteren de zaak al moest sluiten door de treinramp. De Boerenbond heeft dan weer weet van minstens vijf siertelers (planten- of boomkwekers) die hun terreinen geheel of gedeeltelijk niet op kunnen. Na een rondvraag bij de Wetterse ondernemers zegt Unizo dat zes op de tien van hen hinder ondervinden van de treinramp. Meer dan een op de vier ondernemers heeft nu al meer 5.000 euro schade, luidt het.

19.36 uur: In de Molenbeek en de Grotevijversbeek zijn waarden van acrylonitril aangetroffen die schadelijke effecten en vissterfte kunnen veroorzaken. Op de Zeeschelde overschreed de concentratie acrylonitril die waarde niet, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Er werden nergens dode vissen aangetroffen.

19.42 uur: In het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke is vermoedelijk het eerste wilde dier, een bosuil, opgevangen dat het slachtoffer is van de milieuramp. Dat meldt Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen.

20.28 uur: De afdeling Zeeschelde van waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV heeft de inwateringssluizen van de overstromingsgebieden Bergenmeersen (Laarne/Kalken) en Lippenbroek (Hamme) sinds 5 mei preventief gesloten. Ook werd aan polderbesturen gevraagd geen water uit de Zeeschelde te capteren tussen Gent en Antwerpen. Ten derde wordt ook het beschikbare water maximaal gestuurd naar de sluis van Merelbeke, die de Zeeschelde voedt met vers zoet water.

Parket-generaal Gent: ‘Het is veel te vroeg om conclusies te trekken over oorzaak en verantwoordelijkheid’ 20.40 uur: “Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken over de oorzaak van de treinramp en over wie verantwoordelijk is.” Dat zegt Dominique Debrauwere, woordvoerder van het Gentse parket-generaal en lid van de provinciale veiligheidscel. De gerechtelijke onderzoeken in Dendermonde naar de oorzaak van de ramp en de dood van de 64-jarige bewoner zijn bijzonder complex en zullen veel tijd in beslag nemen, zegt ook Erwin Dernicourt, de Dendermondse procureur des Konings.

21.22 uur: De terugkeeroperatie voor de bewoners van de
Hekkerstraat is vlot verlopen en de metingen in alle woningen leverden gunstige resultaten op. Dat meldt de provincie Oost-Vlaanderen. De begeleide terugkeer van de bewoners van andere geëvacueerde straten wordt donderdagmorgen voortgezet.

DONDERDAG 9 MEI 2013 10.17 uur: De terugkeeroperatie voor de geëvacueerde bewoners wordt voortgezet, meldt het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De begeleide terugkeer zal sneller verlopen dan woensdag omdat er bijkomende meetploegen ingezet kunnen worden. Woensdagavond werden 47 gezinnen uit de Hekkerstraat al terug naar hun woningen gebracht onder begeleiding van politie en brandweer.

Terugkeeroperatie uitgebreider dan gedacht 12.36 uur: Naar schatting 600 tot 700 geëvacueerde mensen zijn nog niet naar hun woningen kunnen terugkeren. Dat meldt gouverneur Briers. Voorheen werd gezegd dat er in totaal ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging volgens Briers om 500 woningen, met vermoedelijk meer dan 1.000 bewoners.

De terugkeeroperatie is dus uitgebreider dan gedacht. De brandweer meldt dat donderdag gestart zal worden met het leegpompen van de wagons. Of na 18 mei iedereen terug naar huis kan, zal volgens de brandweer geëvalueerd moeten worden als het wrak weggenomen is en duidelijk wordt wat er aan bodemvervuiling is. Het gaat om 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die mogelijk verschillende weken nog elders opvang moeten krijgen.

14.50 uur: Om het verontreinigde blus- en rioleringswater af te
voeren, is al een vierde tankschip op weg naar Wetteren. Dat meldt gouverneur Jan Briers. Uit de pompput, waar dinsdagmorgen toxische waarden gemeten werden die veel hoger lagen dan een dodelijk concentratie, is al 120 ton vervuild water opgezogen.

Burgemeester Wichelen verzet zich tegen storm van kritiek op hulpverlening 15.42 uur: “Op dergelijke ramp kan geen enkele gemeente voorbereid zijn, maar in de mate van het mogelijke waren wij als gemeenten (Wichelen en Wetteren, nvdr.) zeer goed voorbereid.” Dat heeft Kenneth Taylor, burgemeester van Wichelen, verklaard in een reactie op de kritiek op de aanpak van het treinongeval in Wetteren. Het coördinatiecomité verzet zich daarmee nadrukkelijker tegen de storm van kritiek de voorgaande dagen.

17.04 uur: In Wetteren zijn de voorgaande dagen al 1.400 geëvacueerde bewoners terug naar hun woningen gebracht. Dat meldt gouverneur Jan Briers. Voorheen werd gezegd dat er ongeveer 500 mensen geëvacueerd werden, maar het ging om 500 woningen met in totaal bijna 2.000 bewoners. De terugkeeroperatie, die veel uitgebreider is dan gedacht, verloopt donderdag vlot door de extra meetploegen.

In totaal werden 1.979 personen de voorgaande dagen geëvacueerd. De mensen die voorlopig nog niet konden terugkeren, zullen dat donderdagavond of vrijdagmorgen kunnen doen. Ongeveer 170 mensen moeten nog wat meer geduld hebben. Het gaat om 48 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de ramp, die ten minste tot 18 mei elders opvang krijgen, en nog een 120-tal mensen die in de omgeving van de pompput aan de Augustuslaan en de Warandelaan wonen. Voor die laatste groep mensen wordt dag per dag en uur per uur bekeken wanneer ze terug naar huis kunnen.

Provinciebestuur: ‘Geen aanwijzingen dat bevolking gezondheidsrisico loopt’ 20.30 uur: Er is na de treinramp geen reden tot ongerustheid bij inwoners van Wetteren en omgeving, zo stelt het coördinatiecomité. “Er zijn geen aanwijzingen dat de bevolking een gezondheidsrisico loopt na het treinongeval in Wetteren”, meldt de provincie Oost-Vlaanderen.

21.33 uur: Alle personen die na de treinramp in Wetteren opgenomen werden in het ziekenhuis, onder wie ook de vijf slachtoffers die op intensieve zorgen lagen, hebben nu het ziekenhuis verlaten.

Donderdag hebben nog 16 mensen zich gemeld met klachten maar ook zij zijn allen terug thuis, zegt Bea Hageman van de provincie Oost-Vlaanderen. Sinds het begin van de ramp werden meer dan 200 personen naar het ziekenhuis gebracht voor controle of voor verzorging.

21.56 uur: Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel hoopt vrijdagmorgen te kunnen starten met het verharden van de weg naar het treinwrak, zodat vacuümwagens de restvloeistoffen in de wagons kunnen leegpompen. Dat zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. Het bedrijf verwacht ook vrijdagnamiddag de bovenleiding op de plaats van de ramp te kunnen verwijderen. Het leegmaken van de wagons op de plaats van de ramp was voor donderdag gepland, maar werd uitgesteld omdat een toegangsweg verhard moet worden.

VRIJDAG 10 MEI 2013 10.40 uur: Op de plaats van de ramp in Wetteren kan vrijdagvoormiddag gestart worden met de aanleg van het verhard pad naar het wrak van de trein, zodat vacuümwagens de restvloeistoffen in de wagons kunnen leegpompen. Dat zegt woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel.

12.40 uur: Op de plaats van de treinramp in Wetteren kan de brandweer vrijdagmiddag starten met het leegpompen van de eerste wagon met acrylonitril. Dat zegt brandweercommandant Christian Van de Voorde.

Voor alle bewoners die de voorbije dagen geëvacueerd werden is er vrijdagavond een infosessie, meldt gouverneur Jan Briers. De bewoners van 423 huizen zijn al kunnen terugkeren naar hun woningen.

Zaterdag starten de voorbereidingswerken voor de opruiming van wagon 7. Het gaat om een wagon met een restfractie van naar schatting twee ton butadieen. Dat is een gas dat ontvlambaar is in contact met lucht, maar er is geen gevaar voor de bevolking. Het gas moet afgefakkeld worden, en dat zal een enorme steekvlam geven die tot in de buurgemeenten te zien zal zijn. De affakkeling zelf zal zondag overdag gebeuren.

16.12 uur: De locomotieven van de trein die ontspoorde in Wetteren, zullen pas zaterdag door de NMBS weggesleept worden. Dat werd vernomen van woordvoerder Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Rond 16 uur is de ploeg van Infrabel ter plaatse gekomen die zal instaan voor het verwijderen van de bovenleiding. De aanleg van het verharde pad naar het wrak van de trein is volop aan de gang, meldt Infrabel. Dat pad is noodzakelijk om de vacuümwagens de restvloeistoffen uit de tweede wagon te laten leegpompen.

17.30 uur: In de eerste voorlopige resultaten van analyses van de bodem- en grondwaterstalen die op 8 mei genomen werden in Wetteren, werd geen verontreiniging vastgesteld. Dat meldt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Er moeten nog bijkomende stalen genomen worden aan het wrak zelf, alvorens er duidelijkheid komt over de sanering.

Crisiscentrum verhuist van Wichelen naar Wetteren
18.16 uur: De Wetterse omwonenden van de pompput waar dinsdag waarden acrylnitril werden gemeten die veel hoger lagen dan de dodelijke concentratie kunnen vrijdag nog niet naar huis. Dat meldt het gemeentebestuur van Wetteren. Het crisiscentrum verhuist zaterdag opnieuw van Wichelen naar Wetteren.

20.08 uur: Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel zal de kosten van de geëvacueerden die het rechtstreeks gevolg zijn van de treinramp, terugbetalen. Dat werd gezegd op een infosessie in Wetteren. Het gaat om hotel- en restaurantkosten, maar niet om medische kosten. Infrabel doet dat “onder alle voorbehoud van aansprakelijkheid en zonder nadelige erkenning”.

Jan Briers: ‘Er zijn mogelijk nog slachtoffers gevallen die nog niet ontdekt zijn. Misschien is er nog iemand gestorven, maar dat weten we nog niet.’ 22.13 uur: In Wetteren zijn er mogelijk in de omgeving van de treinramp nog slachtoffers gevallen, die nog niet ontdekt zijn. Dat heeft gouverneur Jan Briers vrijdagavond gezegd na afloop van de infosessie voor de geëvacueerden in Wetteren. “Misschien is er nog iemand gestorven, maar weten we het nog niet. We zijn nu de huizen aan het bezoeken waar we niets over gehoord hebben.”

ZATERDAG 11 MEI 2013 Het Nieuwsblad bevestigt het nieuws van De Morgen van enkele dagen geleden dat de treinbestuurder veel te snel reed 06.02 uur: De treinbestuurder die de giframp in Wetteren veroorzaakte reed 87 kilometer per uur op een plek waar hij maar 40 kilometer per uur mocht rijden. Dat wordt volgens Het Nieuwsblad bevestigd door het onderzoek naar de ramp.

10.05 uur: De locomotieven van de trein die ontspoorde in Wetteren, worden zaterdagvoormiddag door de NMBS weggesleept. Dat meldt woordvoerder Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Intussen is het leegpompen van de eerste wagon met acrylnitril nog altijd aan de gang.

13.24 uur: In Wetteren wordt vanaf zondag gestart met de controle van de woningen, waar mogelijk nog slachtoffers gevallen zijn die nog niet ontdekt zijn. Dat heeft gouverneur Jan Briers zaterdagmiddag gezegd op een persconferentie. “Onmiddellijk na de ramp is iedereen zo snel mogelijk weggestuurd en was er geen tijd om woningen open te breken waar geen reactie was. Het is logisch dat we alle huizen waar we niets zeker van weten gaan bezoeken. Voorlopig zijn er geen meldingen van verontruste familieleden.”

Intussen zijn 397 mensen naar het ziekenhuis gebracht voor controle of verzorging
14.05 uur: Sinds het begin van de treinramp in Wetteren zijn 397 mensen naar het ziekenhuis gebracht voor controle of verzorging. Dat heeft gouverneur Jan Briers zaterdagmiddag meegedeeld, op basis van de cijfers van de Oost-Vlaamse ziekenhuizen. Drie personen blijven nog opgenomen, maar niemand bevindt zich nog op de afdeling intensieve zorgen.

De terugkeeroperatie van de geëvacueerde bewoners gaat intussen voort, meldt Briers. De bewoners in de omgeving van de pompput waar dinsdag dodelijke waarden acrylnitril werden vastgesteld, kunnen zaterdag naar huis.

14.14 uur: De twee wagons met acrylnitril op de plaats van de treinramp in Wetteren, zijn leeggepompt. Dat heeft brandweercommandant Christian Van de Voorde zaterdagmiddag gezegd. “We blijven op schema zitten voor 18 mei.” De locomotieven van de trein zijn intussen weggesleept, zei gouverneur Briers. “Morgen (zondag) kan gestart worden
met het affakkelen van de wagon met butadieen.”

14.53 uur: De scholen in het centrum van Wetteren die na de treinramp gesloten werden, gaan maandag opnieuw open. Dat hebben de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers en burgemeester Alain Pardaen van Wetteren gemeld. Ook de sporthal in Wetteren zal maandag opnieuw openen.

“Voor het zwembad worden eerst uit voorzorg nog verdere stalen onderzocht. Hiervan zullen de resultaten pas dinsdag bekend zijn. Daarom zal het zwembad pas ten vroegste woensdag opengaan.”

16.19 uur: In Wetteren zal afvalintercommunale Verko dinsdag een extra ophaalronde uitvoeren binnen de geëvacueerde zone. Dat meldt de gemeente Wetteren. Etenswaren die blootgesteld werden aan de lucht mogen niet in de gft-bak aangeboden worden. Het containerpark van Wetteren en de kringloopwinkel zijn opnieuw open voor het publiek. De ophaalrondes in Wetteren zullen opnieuw volgens de normale regeling verlopen.

16.23 uur: Na de geëvacueerde bewoners van Wetteren, krijgen ook de inwoners van Wichelen de kans om vragen te stellen tijdens een infosessie. Dat meldt het Wichelse gemeentebestuur. “De provinciegouverneur en de burgemeester nodigen alle geïnteresseerden uit de deelgemeenten Schellebelle, Serskamp en Wichelen uit voor een informatiemoment in verband met de treinramp”, aldus de website van de gemeente Wichelen.

18.50 uur: De gecontroleerde affakkeling van de wagon gevuld met butadieen zal zondag in veilige omstandigheden kunnen verlopen. “We zullen de impact naar de omgeving beperken door veel stikstof toe te voegen om de verbranding beperkt te houden”, zei Gert Van Bortel van de brandweer van BASF op de site van de ramp. De pers mocht zaterdagavond voor het eerst onder begeleiding tot aan de plaats van de ramp, waar zondag de gecontroleerde uitbranding van wagon 7 zal plaatsvinden. “De fakkelactiviteiten zullen om 10 uur starten”, zegt Van Bortel.

21.37 uur: In Wetteren zal volgens de huidige planning dinsdag wagon 13 weggesleept worden van de plaats van de ramp. Dat zegt brandweercommandant Christian Van de Voorde. “De wagon, geladen met aluminiumproducten, zal versleept worden naar Dendermonde. Daar zullen de containers overgezet worden op een nieuw treinstel.”

Spoorwegnetbeheerder Infrabel hoopt maandag verschillende andere wagons, die niet beschadigd raakten, weg te halen.

ZONDAG 12 MEI 2013
10.08 uur: In Wetteren is zondagmorgen een nieuw bodemonderzoek uitgevoerd aan de spoorwegberm, dat meer duidelijkheid moet brengen over de sanering en de timing van de herstellingswerken. Dat zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. “De bodemexperten zijn rond 8.30 uur ter plaatse gekomen en nemen stalen van de ondergrond, het grondwater en het beekslib”, zegt Petit. Woensdag werd al een eerste bodemonderzoek uitgevoerd door de OVAM en werd geen verontreiniging vastgesteld.

13.13 uur: De gecontroleerde affakkeling van de wagon gevuld met butadieen verloopt zondagmiddag volgens schema. Dat zei Gert Van Bortel van de brandweer van BASF op de site van de ramp. De affakkeling van wagon 7 met butadieen is rond 10.30 uur gestart. De steekvlam bereikt een gemiddelde hoogte van ongeveer één meter. De brandweer vermoedt dat een resthoeveelheid van twee tot drie ton butadieen gecontroleerd moet uitbranden, en verwacht zondagavond klaar te zijn met de operatie.

13.26 uur: In Wetteren is er geen reden meer om de consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in de zone van 250 tot 1.000 meter van de plaats van de ramp, af te raden. Dat heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers zondagmiddag gemeld op een persconferentie.

“De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren echter lichtjes positief”, voegde Briers eraan toe.

13.42 uur: In Wetteren zijn er een vijftigtal woningen die de politie zal controleren, om uit te sluiten dat er nog slachtoffers gevallen zijn die nog niet bekend zijn. Dat heeft korpschef Gerritjan Maes van de lokale politie van de zone Wetteren-Laarne-Wichelen gezegd op een persconferentie in Wetteren. Het crisiscentrum heeft voorlopig geen aanwijzingen dat er nog meer slachtoffers zijn.

Jan Briers: ‘Media moeten eerste dagen communicatie van crisiscentrum brengen’ 13.53 uur: Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers pleit ervoor dat er een partnerschap wordt afgesloten met de media. “In de eerste dagen zouden de media de communicatie van het crisiscentrum moeten brengen. De mening van honderd en één experten brengen leidt enkel tot verwarring”, verklaarde hij zondag in De Zevende Dag (Eén).

14.41 uur: Bewoners moeten hun grasmaaisel ook niet meer apart naar het containerpark brengen, aldus gouverneur Briers. “We vragen aan de inwoners ook om hun huizen nog altijd te ontluchten. Ik wil ook de middenstand geruststellen. De Acaciastraat (waar de operationele commandopost zich bevindt) zal zo vlug mogelijk voor een groot deel vrijgeven worden. Dinsdag om 20 uur volgt opnieuw een ontmoeting op het voetbalveld in Wetteren (zaal Dasseveld van voetbalclub Standaard Wetteren), specifiek voor de handelaars.”

15.11 uur: In Wetteren zullen maandag vijf lege treinwagons weggevoerd worden, en vermoedelijk ook de wagon die gevuld is met gevaarlijke aluminiumproducten. Dat heeft brandweercommandant Christian Van de Voorde meegedeeld. “De containers op wagon 13 zijn nagezien door Infrabel en door de producent, en zijn volledig intact gebleven.”

MAANDAG 13 MEI 2013 11.26 uur: Na de treinramp in Wetteren zijn maandagvoormiddag zes centrumscholen en één kinderopvang opnieuw geopend. De leerlingen krijgen de ruimte om hun verhaal te doen en het Agentschap Onderwijsdiensten besliste dat de verloren lessen niet ingehaald moeten worden.

13.09 uur: In Wetteren werd maandag alles in gereedheid gebracht om de achterste zes wagons weg te slepen naar Dendermonde. Dat verduidelijkten gouverneur Jan Briers en woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. Verder is het affakkelen van butadieen uit wagon zeven rond 0.30 uur maandagochtend beëindigd en goed verlopen. Maandag wordt de tijdelijke verharding, die als toegang diende voor de zone, afgebroken, en dinsdag wordt een werfzone geopend voor de heropbouw van de sporen en andere infrastructuur.

Medisch interventieplan afgeblazen 13.36 uur: Van de drie slachtoffers die na de treinramp in Wetteren nog in het ziekenhuis liggen, is er slechts één gewonde gerelateerd met het treinongeval. Er moeten verder nog 16 woningen gecontroleerd worden, verklaarde gouverneur Jan Briers maandag op een persconferentie in het crisiscentrum. Het medisch interventieplan is ondertussen afgeblazen, er blijft maar één ziekenwagen meer paraat.

Jan Briers: ‘Ik maakte een emotionele fout bij de dubbele evacuatie van mensen’ 15.15 uur: Dat de geëvacueerde bewoners uit twee Wetterse straten twee keer geëvacueerd werden (vorige week maandag mochten ze naar huis, maar op dinsdagmorgen werden ze opnieuw uit hun woning gehaald) is volgens gouverneur Jan Briers geen strategische, maar wel een emotionele fout geweest. Briers benadrukte dat de hulpdiensten geen enkele fout maakten. “Maar ikzelf heb het emotioneel moeilijk gehad dat we in die twee straten mensen opnieuw uit hun huizen hebben gehaald.”

15.41 uur: In Wetteren is het centrum van de stad opnieuw vlot bereikbaar, nadat de operationele commandopost verplaatst werd van de Acaciastraat naar de brandweerkazerne. Dat meldt het gemeentebestuur van Wetteren. Alleen de perimeter van 250 meter rond de plaats van het ongeval is nog niet toegankelijk.

16.09 uur: Een twintigtal inwoners van Wetteren heeft de voorbije dagen contact opgenomen met spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel om een terugbetaling te bekomen van hun externe kosten door de treinramp. Dat werd vernomen van woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. “Het gaat om externe kosten zoals transport, hotel en eten, maar niet om medische kosten”, zegt Frédéric Petit. “Het is een geste naar de buurtbewoners en geen schulderkenning.”

17.55 uur: Sinds maandagnamiddag 14 uur zijn er op de rampsite in Wetteren voorbereidingen aan de gang voor het wegslepen van de achterste zes wagons van de ontspoorde trein. Spoorwegnetbeheerder Infrabel zegt dat alle procedures gevolgd worden met de brandweer, veiligheidsdiensten en het parket. Een hulplocomotief is ondertussen al tot bij de wagons gereden.

19.48 uur: Een hulplocomotief is maandagavond rond 19.30 uur vertrokken met de zes achterste wagons van de ontspoorde trein in Wetteren, op de grens met Schellebelle. De wagons worden over ruim een uur in Dendermonde verwacht. Volgens Infrabel namen de voorbereidingen maandag enige tijd in beslag, maar moet niets achter het late vertrekuur gezocht worden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content