‘Geen excuses van Kerk verwachten’

Een van de vrouwen die haar kind ontnomen werd, keerde voor het programma Koppen terug naar het ziekenhuis waar ze was bevallen © /

‘Men moet nog geen excuses van de Kerk verwachten, we weten nog niet wat zich precies heeft afgespeeld’, reageert woordvoerder van de Belgische bisschoppen Tommy Scholtes op het verhaal over gedwongen adoptie in het Lommelse tehuis Tamar.

“In dit stadium kan er geen sprake zijn van excuses door de Kerk”, reageert de woordvoerder van de Belgische bisschoppen, Tommy Scholtes, op het verhaal over gedwongen adoptie in het Lommelse tehuis Tamar. Men moet nog geen excuses verwachten, “om de eenvoudige reden dat we niet precies weten wat er zich heeft afgespeeld”, aldus Scholtes. Hij wijst erop dat niet duidelijk is wie uiteindelijk besliste tot adoptie: de kloosterzuster, de ouders of de jonge vrouw zelf.

‘Voor grof geld aan adoptieouders verkocht’

Het Belang van Limburg bracht het verhaal van dertig jaar wanpraktijken in het Lommelse tehuis Tamar. In de jaren zeventig zouden honderden vrouwen door kloosterzusters gedwongen zijn tot adoptie. Volgens de krant werden de kinderen voor grof geld aan adoptieouders verkocht.

De vzw Mater Matuta, die al jarenlang vraagt dat de Kerk zijn verantwoordelijkheid opneemt, heeft een ontmoeting met de Bisschoppenconferentie gepland. Scholtes bevestigt die ontmoeting, maar wil niet vooruitlopen op wat daar afgesproken zal worden. Al sluit hij uit dat er in dit stadium al excuses zouden worden aangeboden door de Kerk.

Helpen bij zoektocht

Scholtes bevestigt dat de Kerk de moeders wil helpen zoeken naar hun afgestane kinderen. Het zou dan niet alleen gaan over de zaak-Tamar. “We hebben contact opgenomen met Kind en Gezin en hen gevraagd om alle informatie van vzw’s samen te brengen”. Dit zou duidelijkheid kunnen scheppen, al is dat niet zeker. “Vzw’s zijn verplicht om dossiers tien jaar lang bij te houden, maar veel zaken dateren van langer geleden. De zoektocht zal ook weken in beslag nemen”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content