Geen akkoord na overleg tussen cipiersbonden en Geens, staking duurt voort

Koen Geens © Belga

Het overleg tussen de cipiersvakbonden en minister van Justitie Koen Geens heeft nog geen akkoord opgeleverd. Volgende week dinsdag vindt nieuw overleg plaats, zo kondigde de algemeen secretaris van ACOD Openbare Diensten, Gino Hoppe, vrijdag na het overleg aan.

Volgens Hoppe legde Geens tijdens het overleg de vakbonden het masterplan uit, dat de regering eerder op vrijdag heeft goedgekeurd. Bedoeling van het plan is de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. In de gevangenissen worden 1.432 plaatsen gebouwd of vernieuwd, terwijl er voor geïnterneerden 860 plaatsen bijkomen.

Het plan voorziet in de bouw van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg en Vresse-sur-Semois. Het arresthuis in Lantin wordt vervangen door de heropbouw van de gevangenis van Verviers als strafhuis (240 plaatsen) en door een nieuw arresthuis in de regio Luik (312 plaatsen). In Ieper komt er een uitbreiding met 56 plaatsen van de bestaande gevangenis. De site in Merksplas wordt gerenoveerd tot een gevangenis voor 400 gedetineerden.

Terugkeer in de maatschappij

Daarnaast is sprake van transitiehuizen met in totaal 100 plaatsen. Het gaat daarbij om kleinschalige projecten waar bepaalde gedetineerden tegen het einde van hun straf de kans krijgen die periode door te brengen om te worden begeleid als voorbereiding op hun terugkeer in de maatschappij. Er komen twee inrichtingen met een lager beveiligingsniveau. Daarvoor worden de gevangenissen van Ruiselede en Jamioulx uitgebreid met telkens 50 plaatsen.

Wat de geïnterneerden betreft, komen er 120 plaatsen bij in Aalst en 240 plaatsen in bestaande forensische of reguliere zorginstellingen in Vlaanderen en Brussel. Daarnaast voorziet het masterplan 500 plaatsen in twee nieuw te bouwen inrichtingen: één in Waals-Brabant en één in Paifve.

De beslissingen over Haren, Dendermonde en Antwerpen worden verder uitgevoerd. Voor geïnterneerden opende in Gent een specifiek centrum. Dat in Antwerpen is voor het einde van het jaar voorzien. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content