‘Geef iedereen een basisinkomen’

© .

Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, breekt een lans voor een basisinkomen voor iedereen. Het basisinkomen lijkt meer en meer opgang te kennen in Europa.

Toen Roland Duchâtelet vijftien jaar geleden het basisinkomen voor iedereen voorstelde, werd hij door velen op hoongelach onthaalt. Het ziet ernaar uit dat de situatie sindsdien geëvolueerd is. Zo is er in Nederland de BIP (Basis Inkomen Partij) ontstaan, bereidt Zwitserland een referendum over een basisinkomen van 2.030 euro voor en steunt de Duitse socialistische partij Die Linke het idee van de ondernemer Götz Werner die een basisinkomen van 1.000 euro voor iedereen wil.

“Het idee voor een basisinkomen leeft meer dan ooit in Europa” zegt econoom en filosoof Philippe Van Parijs (UCL en Harvard) aan De Morgen. “Steeds meer mensen verzeilen onder de armoedegrens en daar vinden we moeilijk een antwoord op. Het begint bij heel wat mensen te dagen dat we het huidige systeem moeten herdenken”.

Basisinkomen vervangt uitkeringen

Peter De Keyzer wil dat iedereen een basisinkomen van 900 à 1.000 euro per maand verdient. “Doordat werkende mensen al een basisinkomen hebben, zouden werkgevers minder moeten betalen, wat onze concurrentiekracht ten goede zou komen. Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Op die manier krijg je dus een belangrijke administratieve vereenvoudiging en dus besparing” legt de Keyzer uit. Hij wil het inkomen meefinancieren aan de hand van een vlaktaks op arbeid en kapitaal.

Voor Wouter Van Besien, de voorzitter van Groen, is het voorstel van De Keyzer onaanvaardbaar. “Het basisinkomen komt in alle soorten en maten. De variant van Peter De Keyzer is een recept naar meer ongelijkheid en armoede”. Zijn collega Bruno Tobback (sp.a) daarentegen vindt het voorstel van De Keyzer een “boeiende academische denkoefening “.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content