Gedeeltelijke zonsverduistering rond 12.19 uur

Goed beschermde Genkenaren bekijken op 20 maart 2015 een gedeeltelijke zonsverduistering

Vandaag/donderdag vindt er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. In België zal het hemelverschijnsel gedeeltelijk waar te nemen zijn.

Wie het fenomeen wil bewonderen, moet om de ogen te beschermen een eclipsbril dragen.

Om 11.17 uur Belgische tijd zullen de maan en de zon voor het eerst contact hebben. De zon staat dan op een hoogte van 50 graden in het oost-zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel komt te staan in een meer zuidoostelijke richting, neemt ook de bedekkingsgraad stilaan toe. Om 12.19 uur is er dan uiteindelijk de maximale verduistering waar te nemen waarbij vanuit Brussel gezien zo’n 26 procent van de zonnediameter bedekt zal zijn. Op dat moment staat de zon al op een hoogte van 58 graden. Vervolgens verdwijnt de maan geleidelijk van voor de zon. Om 13.25 uur maakt de maan het laatste contact met de zon en is de eclips voorbij.

Groenland

Het fenomeen is te zien vanuit Europa, Noord-Amerika en Azië. In Canada, Groenland en Rusland is de zonsverduistering als ringvormig waar te nemen. Het punt van de maximale verduistering bevindt zich in de Baffinbaai tussen Noord-Canada en Groenland. Daar is de bedekking van de zon het grootst. Van daaruit bekeken zal 97 procent van de zonnediameter of 89 procent van haar oppervlak bedekt zijn door de maan.

Wie de zonsverduistering wil waarnemen, moet de ogen beschermen met een zonnefilter. Een eclipsbril is een eenvoudige en veilige methode.

Partner Content