Gaan we Didier Reynders missen? ‘Met zijn inzicht en ervaring was hij een soort Godfather van de Wetstraat’

Didier Reynders en Charles Michel (beiden MR)
Jan Herregods

Vijf vragen over de voordracht van Didier Reynders (MR) als Europees Commissaris aan politiek journalist Olivier Mouton van Le Vif/L’Express.

Wat betekent het vertrek van Didier Reynders voor de federale regering?

Het ziet er zeker naar uit dat Reynders nu géén premier zal worden. Dat was nochtans toch een piste die nog altijd op tafel lag sinds duidelijk was dat Charles Michel naar het Europese niveau zou verhuizen. Dit laat zien hoe fragiel het federale niveau geworden is. Vooral sinds de verkiezingen is een aantal sterkhouders hun geluk elders gaan zoeken. Hun rol op het federale niveau is uitgespeeld, en dat geldt zeker voor de politieke zwaargewichten van MR.

Wat zegt de beslissing van Charles Michel om Didier Reynders, nochtans een eeuwig rivaal, naar voor te schuiven voor de post van eurocommissaris?

De huidige situatie is niet te vergelijken met vijf jaar geleden. Toen werd er weleens van een ‘oorlog’ gesproken tussen het kamp-Michel en het kamp-Reynders. Nu heerste er toch meer een gewapende vrede. Je zag ook dat Reynders zijn blik meer en meer naar het internationale niveau richtte. De functie van Eurocommissaris sluit daar bij aan.Voor Michel is het tegelijkertijd een manier om zijn positie en macht binnen de partij te verstevigen. Reynders is iemand die altijd kandidaat is voor alles, maar als Eurocommissaris zal hij geen voorzitter of premier worden. In die zin is het voor Michel ook een eenvoudige beslissing, en het betekent dat hij binnen de partij vertrouwenspersonen naar voren kan schuiven, zoals Willy Borsus en Sophie Wilmès.

Hoe realistisch is een scenario waarbij huidig begrotingsminister Sophie Wilmès de nieuwe premier wordt?

Moeilijk te zeggen. Als interim-oplossing, waarom niet? Van haar is bekend dat ze dicht bij premier Charles Michel staat, en ze is de laatste drie jaar ook erg goed gegroeid in haar rol. Wat mogelijk in haar nadeel zou kunnen spelen, is dat ze afkomstig is van de Brusselse Rand. Dat kan gevoelig liggen.

Wat is de nalatenschap van Didier Reynders voor de Belgische politiek?

We kunnen veel zeggen van Reynders, maar met zijn lange carrière is hij toch een belangrijke bouwsteen in de Belgische constructie geweest. Hij heeft door zijn jarenlange ministerschap niet alleen veel politiek ervaring, maar ook heel wat inzicht in de institutionele dossiers. Hij had ook de naam van eenGodfatherte zijn, die het politieke spel samen met een groep vertrouwelingen heel sluw kon spelen. Daarnaast kreeg zijn passage op Financiën vooral in Vlaanderen in veel kritiek. Er zijn ook verschillende dossiers waar nog veel vragen over bestaan, denk maar aan Kazachgate.

Hoe moet het nu verder met de federale formatie?

Het valt af te wachten. Binnen MR zijn er ook mensen die zijn vertrek een verlies vinden, net omwille van zijn ervaring en inzicht in de constitutionele dossiers. Reynders is ook een van de laatste politici van een bepaalde generatie die nu de Belgische politiek verlaat. Bij de andere partijen is er enkel nog Elio Di Rupo, voor de rest zien we andere profielen met andere visies. Hoe kijken zij naar de toekomst van het land?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content