Fyra: NMBS krijgt 37 miljoen terug van bouwer AnsaldoBreda

© AFP

ING moet aan de NMBS 37 miljoen euro aan bankgaranties uitkeren. Dat heeft de rechter in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding.

ING had zich garant gesteld voor twaalf voorschotten die de NMBS aan het Italiaanse AnsaldoBreda had betaald voor de koop en levering van drie Fyra-treinen. De spoorwegmaatschappij verbrak op 3 juni het contract met de Fyra-bouwer.

Conflict

Midden juni verhinderde AnsaldoBreda de terugbetaling aan de NMBS door ING. Een Italiaanse rechter had die betaling op verzoek van AnsaldoBreda verboden.

Bij het uitkeren van de bankgaranties doet het onderliggende conflict tussen AnsaldoBreda en NMBS niet ter zake. “De voorwaarden in de bankgaranties moeten strikt worden toegepast. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt als de NMBS kennelijk bedrieglijk of kennelijk willekeurig om uitbetaling had verzocht, maar dat is volgens de rechter niet gebleken”, schrijft de rechtbank van Utrecht in een toelichting.

Geen nieuw onderzoek

In een ander vonnis oordeelde dezelfde rechtbank woensdag dat er geen nieuw onderzoek moet komen naar de gebreken aan de Fyra-treinen. Het Italiaanse bedrijf wilde niet alleen dat onafhankelijke deskundigen de deugdelijkheid van de omstreden hogesnelheidstreinen gaan onderzoeken, maar eiste ook inzage in drie technische rapporten. Op basis van die rapporten besloot de NS kort na de NMBS om de Fyra van het spoor te halen. Ook dit verzoek is door de rechter afgewezen.

NMBS: ‘Eerste stap’

De advocaten van de Italiaanse treinproducent reageren teleurgesteld op het vonnis. Afhankelijk van de motivering van de uitspraak, die uiterlijk maandag wordt gegeven, zal AnsaldoBreda hoger beroep overwegen.

In een persbericht laat NMBS weten dat dit een belangrijke eerste stap is. “NMBS zal verdere juridische stappen ondernemen om ook compensatie te claimen van AnsaldoBreda voor alle geleden schade.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content