Furlan over Publifinschandaal: ‘Men heeft van Luiks probleem een Waals willen maken’

Voormalig Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) is naar eigen zeggen nooit op de hoogte gebracht van ontsporingen © BELGA

“Men heeft van een Luiks probleem een Waals willen maken.” Dat zei Paul Furlan (PS), die als minister ontslag moest nemen omwille van het Publifin-schandaal, vrijdag voor de onderzoekscommissie in het Waals parlement.

Paul Furlan (PS) was als minister van Lokale Besturen verantwoordelijk voor de intercommunales, die met hun hoge vergoedingen aan de basis lagen van het Publifin-schandaal. Furlan heeft altijd volgehouden niets geweten te hebben van de wantoestanden, maar moest eind januari toch ontslag nemen.

In het Waals parlement bleef hij vrijdag zijn onschuld staande houden. “Men heeft getracht het centrum van de verantwoordelijkheid te verleggen van Luik naar Namen. Het ergert mij dat er steeds wordt gezegd dat iedereen op de hoogte was. Dat klopt, maar enkel voor de politieke verantwoordelijken op een bepaald niveau in Luik. Aan u om te bepalen wie.”

Furlan is naar eigen zeggen nooit op de hoogte gebracht van ontsporingen. “De laatste persoon die wordt gewaarschuwd is de controleur”, zei de voormalige minister. Hij suggereert nu zelf dat alle inkomsten van een verkozene, publiek of privaat, bekend zouden worden gemaakt om nieuwe problemen te vermijden.

Furlan ontkende dat hij zijn goedkeuring gaf aan de structuur Publifin-Nethys, zoals die is uitgewerkt. Nethys-topman Stéphane Moreau had dat op 10 maart voor de onderzoekscommissie beweerd. Hij zei dat de Waalse ministers van Economie Jean-Claude Marcourt en minister Furlan hun zege hadden gegeven, tijdens een onderhoud.

“Op welke datum dan? “, zei Furlan. “Ik herinner mij daar niets van en ik ben trouwens niet de mogelijkheid om de regering te engageren. Als Moreau een pv van die ontmoeting kan voorleggen, zal ik mij mijn grootste excuses aanbieden, maar ik heb niet het gevoel dat er zo’n document kan bestaan”.

Partner Content