Freya Van den Bossche wil muur tussen politiek en bedrijfsleven

Freya Van den Bossche © BELGA

Vlaams minister Freya Van den Bossche wil professionele politici voortaan verbieden om mandaten in het bedrijfsleven uit te oefenen. De situatie met haar partijgenoot Johan Vande Lanotte is daar niet vreemd aan. “We moeten af van de dubbele petjes”

Van den Bossche neemt het strengere standpunt in na de moeilijke positie waarin Vande Lanotte terechtkwam. Hij was als politicus lange tijd rechtstreeks en onrechtstreeks betrokken bij het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds. “We moeten af van de dubbele petjes”, zegt Van den Bosche in de krant. En ook: “Dit gaat niet over Johan. Ik gruw evenzeer van de heksenjacht en van de aasgieren die boven zijn hoodf cirkelen.”

Verdachtmakingen

Hoewel Van den Bossche ervan uitgaat dat Vande Lanotte niets onwettigs heeft gedaan, vindt ze vragen over ethiek en deontologie legitiem. “In België zijn er geen schotten tussen de politieke en zakelijke wereld. Daardoor zullen er altijd verdachtmakingen blijven bestaan.”

Duidelijke regels

De tijden zijn veranderd, zegt Van den Bossche. “Het publiek accepteert – terecht – die permissiviteit niet meer. In Europa zijn er tenminste nog een paar regels: je mag als eurocommissaris na je carrière twee jaar lang geen mandaat opnemen in een bedrijf uit de sector waarover je controle hebt uitgevoerd. We moeten ook in België soortgelijke duidelijke regels invoeren.”

Van den Bossche wil dat op korte termijn de partijvoorzitters van meerderheid en oppositie samenkomen om afspraken te maken over een deontologische code. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content