Freya Van den Bossche: ‘Ik ga met Frank Vandenbroucke praten’

Frank Vandenbroucke en Freya Van den Bossche (foto 2009) © Belga Image
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

In een interview met Knack blikt SP.A-kopstuk Freya Van den Bossche terug op de liquidatie van Frank Vandenbroucke. Ze wil hem weer bij de partij betrekken, zegt ze.

‘Ik ga het simpel samenvatten’, reageert Freya Van den Bossche in Knack op de vraag waarom Frank Vandenbroucke bij de vorming van de vorige Vlaamse regering uit de gratie viel. ‘Er is een belangrijke groep mensen geweest, u mag hen gerust situeren bij de oudere generatie, die vonden dat het moeilijk was om met Frank samen te werken. Die mensen hebben de hete aardappel doorgeschoven naar Caroline Gennez.

Die mensen, dat waren onder meer Steve Stevaert, Freddy Willockx en Willy Claes.

Van den Bossche: Doe geen moeite. Ik noem geen namen. Ik zeg alleen dat de emmers drek waarmee Caroline is overladen over andere hoofden gekapt hadden moeten worden. Zij hebben Caroline de prijs laten betalen voor een beslissing die zij hebben gewild. Het was niet erg moedig dat zij zich hebben weggestoken.

Gennez had toch kunnen zeggen: ‘Vandenbroucke blijft, punt.’

Van den Bossche: Dat is gemakkelijk gezegd. Het gaat over mensen met veel aanzien in de partij. En zij vroegen in consensus aan Caroline om die beslissing te nemen. Een voorzitter die niet arrogant is, denkt in zo’n geval wellicht dat dat de beste beslissing is.

Had u problemen om met Vandenbroucke samen te werken?

Van den Bossche: Ik ga over niemand iets negatiefs zeggen. Ik vind Frank nog altijd een van de meest inspirerende mensen in onze partij. Het is niet omdat hij van het toneel verdwenen is, dat hij niet meer tot de groep behoort.

Met Vandenbroucke is de partij in één klap veel geloofwaardigheid verloren.

Van den Bossche: Er zijn weinig mensen die zoveel geloofwaardigheid hebben als Frank, dat is absoluut zo.

Wilt u hem terughalen?

Van den Bossche: Ik weet niet of Frank dat wil, maar ik ben sowieso van plan om met hem te gaan spreken over onze inhoudelijke vernieuwing. Moeilijkheden tussen personen mogen niet in de weg staan van een meerwaarde voor de partij. Frank heeft trouwens ooit een hele mooie tekst geschreven over geluk. Ik hoop dat we hem bij onze verbreding kunnen betrekken.

Het volledige interview leest u deze week in Knack. Neem nu een supervoordelig abonnement.

Partner Content