Freya Van den Bossche: ‘Drie maand huurwaarborg kan echt niet’

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) wil niet weten van het voorstel van coalitiepartner CD&V om de huurwaarborg opnieuw op te trekken van twee naar drie maanden. Ook Groen is tegen.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) moet niet weten van het voorstel van coalitiepartner CD&V om de huurwaarborg opnieuw op te trekken van twee naar drie maanden. “Veel verhuurders haken af door de verlaging van de borg zes jaar geleden”, argumenteert Raf Terwingen (CD&V), maar volgens Van den Bossche zou drie maanden waarborg voor veel huurders onbetaalbaar zijn. “We gaan de klok geen tien jaar terugdraaien.”

Minister Freya Van den Bossche wijst erop dat naast de waarborg gezinnen ook al de eerste maand huur moeten betalen. “In de praktijk komt dat dus al neer op drie maanden. Op een moment dat steeds meer gezinnen het moeilijk krijgen om de rekeningen te betalen, kan je het die kwetsbare groep niet nog moeilijker maken.”

Van den Bossche benadrukt dat ze wel degelijk oren heeft naar de bekommernissen van de verhuurders. “We moeten erover waken dat het voor eigenaars ook aantrekkelijk blijft om te verhuren. Er zijn oplossingen die zowel de huurder als de verhuurder vooruit helpen.” De minister verwijst onder meer naar het huurgarantiefonds dat op 1 januari volgend jaar in werking treedt. Eigenaars die zich bij het fonds aansluiten, zullen zich verzekeren tegen wanbetaling.

Huurwaarborgfonds

Verder bepleit de minister de oprichting van een centraal huurwaarborgfonds dat instaat voor de inning en de betaling van de huurwaarborg.

Groen: ‘Huurwaarborg optrekken maakt huren nog duurder’

Het optrekken van de huurwaarborg tot drie maanden maakt huren nog duurder, terwijl de prijzen nu al onbetaalbaar worden. Dat zegt Vlaams parlementslid en senator Mieke Vogels (Groen) in reactie op het voorstel van Raf Terwingen (CD&V). Groen vindt niet dat huren nog duurder mag worden. “Heel veel mensen, waaronder veel jongeren, zijn verplicht hun toevlucht te zoeken tot de huurmarkt. Zij merken dat een betaalbare en kwalitatieve huurwoning steeds moeilijker te vinden is.

“Het optrekken van de huurwaarborg naar drie maanden, is een voorbeeld van oude wijn in nieuwe zakken en biedt geen enkel perspectief voor het oplossen van de toenemende wooncrisis die zowel huurders als verhuurders treft”, zegt Mieke Vogels.

Groen pleit daarentegen voor het veralgemenen van de huursubsidies en de uitbouw van een huurgarantiefonds om wonen betaalbaar te maken. De partij wil ook de sociale verhuurkantoren uitbreiden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content