Opinie

John Crombez (SP.A)

Fraudebestrijding: ‘N-VA kiest voor gemakkelijkste en meest onrechtvaardige weg’

John Crombez (SP.A) Kamerlid en gewezen voorzitter SP.A

‘De zaken benoemen, misschien moeten we dat inderdaad maar eens doen’, schrijft SP.A-voorzitter John Crombez in een reactie op een opiniestuk van Louis Ide (N-VA). ‘N-VA probeert de schijn op te houden, maar sinds de partij de sleutels van fraudebeleid in handen kreeg, zagen we alleen nog maar één grote leegte.’

Fraudebestrijding: N-VA kiest voor de gemakkelijkste en meest onrechtvaardige weg

De zaken benoemen. Verschillende ministers van de grootste partij van het land hebben er sinds een week de mond vol van. Voor de micro van radio of tv, in de krant met een vlammend stuk. Op het partijhoofdkwartier is de lijn netjes uitgezet en op het terrein de tactiek feilloos uitgevoerd. Het resultaat? Polemiek en nog meer onrust in tijden dat mensen van hun ministers verantwoordelijkheid en daadkracht verwachten.

Maar de zaken benoemen dus, laten we dat maar eens doen. Zoals de houding van de grootste partij van het land wanneer het op fraudebestrijding aankomt. De laatste weken en maanden klopte ze zich daar verschillende keren voor op de borst. Alleen is de pijnlijke vaststelling dat er een enorme kloof gaapt tussen woorden en daden. Pijnlijk voor al die mensen en bedrijven in ons land die het spel wel eerlijk spelen en die wel eerlijk bijdragen, in plaats van hun geld te verstoppen op een eiland met palmbomen.

De zaken benoemen, laten we dat maar eens doen. Niet 1 keer, niet 2 keer, niet 3 keer, maar liefst 9 keer in de afgelopen vijf jaar. Om het u gemakkelijk te maken en omdat het niet in woorden te vatten is, hebben we alles net samengevat in een eenvoudige tabel. De rode strook onderaan heeft geen extra uitleg nodig. Die spreekt boekdelen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Laten we de zaken maar eens benoemen. U hebt ongetwijfeld opgemerkt dat deze tabel eindigt op 3 april 2014. De uitleg is eenvoudig: daarna volgt de grote leegte. Deze regering gaf de fiscale fraudebestrijding immers in handen van N-VA. We zijn nu bijna twee jaar later en er liggen twee actieplannen, ééntje van Elke Sleurs en één van Johan Van Overtveldt, stof te vergaren. Nog geen enkele maatregel inzake fiscale fraudebestrijding werd in het parlement gestemd. Nochtans hebben we intussen de Swissleaks, de Luxleaks en de Panama-papers op ons bord gekregen. Je zou dan denken dat een minister en zijn partij in gang schiet. Maar niets van dat alles.

Fraudebestrijding

Ook op het terrein voelt men dat de sleutels van het fraudebeleid in handen werden gegeven van N-VA. De resultaten van de Bijzondere Belastinginspectie kelderden met meer dan 30 procent of 450 miljoen euro minder. In 1 jaar.

De Panamafraudeurs kunnen dus op beide oren slapen

Onderzoeksrechter Michel Claise herhaalde al verschillende keren dat deze regering geen moer geeft om fraudebestrijding. Intussen probeert de N-VA de schijn op te houden. Door een onderzoekscommissie te vragen over de Panama Papers bijvoorbeeld. De onderste steen moest bovengehaald worden. Enkele dagen later was dat niet langer nodig en waren de Panama Papers niet meer dan wat krantenknipsels. De dag dat de Panamapapers aan bod zouden komen in het parlement, besliste de meerderheid dat eerst de bespreking van de nieuwe fiscale regularisatie moest worden afgetrapt. Die amnestieregeling moet immers zo snel mogelijk van start kunnen gaan. De Panamafraudeurs kunnen dus op beide oren slapen. Wie zich haast zal kunnen regulariseren en krijgt strafrechtelijke immuniteit, en wie te laat is zal zijn straf kunnen afkopen via een minnelijke schikking. Dát is de visie van deze meerderheid op fraudebestrijding.

Het is een sterk staaltje van cynisme en hypocrisie. N-VA kiest voor de makkelijke en meest onrechtvaardige weg: schikken en afkopen, amnestie en fiscale regularisaties om de fraudeurs te helpen. Niet zo lang geleden werd een man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stelen van twee blikken carapils. Maar wie miljoenen steelt van de samenleving mag zijn straf afkopen. Ook dat is de zaken benoemen. De afkoopwet moet worden afgeschaft voor grote fraude en de nieuwe fiscale amnestie naar de prullenmand. Zolang dat niet gebeurt, blijven wij die strijd onverminderd voeren.

Lees ook: ‘Enkel wie links is, kan rechtvaardig zijn, toch?’

Partner Content