Franstalige politici willen praten over het einde van België

Na Charles Piqué (PS) zegt nu ook BenoÎt Lutgen (cdH) dat Walen en Brusselaars zich moeten klaarmaken voor de splitsing van het land.

Voorzitter van het cdH Benoît Lutgen vindt dat Walen en Brusselaars zonder dralen werk moeten maken van een Franstalig project, voor het geval het land zou splitsen. Dat zegt hij in Le Soir.

Confederalisme

Lutgen reageert daarmee op de oproep van N-VA-voorzitter Bart De Wever om na de gemeenteraadsverkiezingen het debat over het confederalisme op te starten.

“Het maakt niet veel uit of De Wever op 20 of 40 procent staat. We moeten ons voorbereiden, wat er ook gebeurt”, zegt Lutgen.

Lege handen

De cdH-kopman vindt dat de Franstaligen moeten vermijden dat ze opnieuw onvoorbereid aan de onderhandelingstafel komen, en zich “met lege handen, zonder menu” de wil van de Vlaamse partijen laten opleggen.

De oproep van Lutgen wordt niet overal gelijk gevolgd. De PS wil voorrang geven aan de uitvoering van de zesde staatshervorming, Ecolo vindt dat de commissie Wallonië-Brussel samenkomt. De MR vindt dat er dringend werk gemaakt moet worden van de economische heropleving in Wallonië en Brussel.

Economie

De economische toestand van die twee gewesten voedt het separatisme en het nationalisme, oppert MR-voorzitter Charles Michel.

Eerder lanceerde ook Brussels minister-president Charles Piqué de oproep om werk te maken van Plan B, een project voor de splitsing van het land. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content