Franse premier vreest voor aanslagen met chemische of biologische wapens

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls. © IMAGEGLOBE

Aanslagen met “chemische of biologische wapens” behoren tot de mogelijkheden in Frankrijk.

Dat heeft de Franse premier Manuel Valls donderdag gezegd tijdens een toespraak in het parlement. Hij vroeg tegelijk een verlenging van de noodtoestand in Frankrijk. Volgens Valls is het “meer dan ooit” tijd voor een Europees register van vliegtuigpassagiers. “We zijn in oorlog! Geen oorlog zoals we in het verleden hebben gekend, maar een nieuwe – binnen- en buitenlandse – oorlog, waarbij terreur het voornaamste doel en het voornaamste wapen is”, betoogde hij.

Ondertussen ziet de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, een “opening” in de houding van Rusland ten opzichte van de strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). “En we denken dat het oprecht is”, aldus de minister. “Toen president Poetin een grote coalitie voorstelde (om actie te ondernemen in Syrië), waren we begin september. We zeiden, de president (François Hollande) en ikzelf, dat dat een goed idee was, op voorwaarde dat de Russen zich zouden concentreren op Daesh (het Arabische acroniem voor IS) en niet op de gematigde islamisten. Het lijkt erop dat er een evolutie is”, aldus Fabius.

30.000 monsters

Fabius verklaarde donderdag ook dat IS bestaat uit “30.000 monsters”. De terroristen zijn daarmee volgens de Franse minister voldoende laag in aantal om door de internationale gemeenschap overmeesterd te kunnen worden. “We weten dat de strijd van lange duur zal zijn, maar de Franse regering is vastberaden”, klonk het.

De terreurgroepering IS eiste de aanslagen in Parijs op, waarbij 129 mensen omkwamen en 352 anderen gewond raakten.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content