Francken investeert 2,3 miljoen euro in geestelijke gezondheidszorg asielzoekers

Theo Francken © Belga Image

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) investeert 2,3 miljoen euro in de geestelijke zorg van asielzoekers. Het gaat om middelen uit het Europese AMIF-fonds.

Op zijn blog noemt Francken het zelf ‘een hele stap vooruit’.

Veel asielzoekers die in België aankomen, komen uit landen die verscheurd zijn door conflicten en oorlogen. Het gaat vaak om mensen die bombardementen, geweld of andere traumatische ervaringen hebben meegemaakt.

Om die asielzoekers een betere psychologische opvang en begeleiding te kunnen aanbieden, maakt Francken 2,3 miljoen euro vrij. Het gaat om middelen uit het AMIF-structuurfonds (Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie). ‘Het Croix Rouge, Rode Kruis Vlaanderen en CNP Saint Martin krijgen geld om mobiele teams op poten te zetten voor ambulante psychologische hulpverlening. De KUL (KU Leuven) wordt ondersteund, via het project ResCareRefugees, om een residentieel psychiatrisch en trauma-therapeutisch aanbod uit te bouwen specifiek voor kinderen uit oorlogsgebieden. En St-Alexius Grimbergen krijgt fondsen om gerichte psychiatrische behandeling en begeleiding op maat aan te bieden onder de vorm van kortdurende crisisinterventie’, zo legt Francken uit op zijn website.

Partner Content