Fouad Belkacem krijgt 12 jaar cel op terrorismeproces rond Sharia4Belgium

© Belga

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft geoordeeld dat Sharia4Belgium een terroristische groepering is. Fouad Belkacem, beschouwd als de leider, werd veroordeeld tot 12 jaar effectieve gevangenisstraf. Jejoen Bontinck kreeg strafvermindering, enkel zijn voorhechtenis was effectief.

De rechter in Antwerpen heeft vandaag het vonnis uitgesproken in het terrorismeproces rond Sharia4Belgium. De rechter volgde in grote lijnen het openbaar ministerie en oordeelde dat Sharia4Belgium een terroristische organisatie is.

De rechtbank haalt daarvoor vijf punten aan in het vonnis.

Zo zijn er ten eerste de website en het YouTube-kanaal van de organisatie. Uit de teksten die er verspreid werden, blijkt dat Sharia4Belgium streefde naar de gewapende jihad en het martelaarschap verheerlijkte. Ze dweepten ook met de oprichting van de Islamitische Staat.

Ten tweede zijn er de internationale contacten die Fouad Belkacem, de absolute leider van Sharia4Belgium, en zijn volgelingen van het eerste uur hadden met figuren als Omar Bakri en Anjem Choudary, die het salafistisch jihadisme aanhangen.

En dan is er de georganiseerde beïnvloeding van jongeren. Ze werden geïndoctrineerd met het salafistisch jihadisme, via verplichte lessen en fysieke trainingen op het hoofdkwartier in de Dambruggestraat in Antwerpen, en werden mentaal en fysiek voorbereid op de gewapende strijd. ‘Er is sprake van volledige indoctrinatie’, stelde de rechter.

Ten vierde is er de rekrutering van jongeren voor die gewapende strijd. De beklaagden kunnen volgens de rechtbank niet voorhouden dat Sharia4Belgium niets te maken had met het vertrek naar Syrië. Het was geen toeval dat alle leidinggevende figuren – behalve Fouad Belkacem – en 99 procent van de leden van de harde kern vanaf augustus 2012 naar Syrië vertrokken. De rechtbank meent dat het duidelijk om een georganiseerd vertrek ging. Ze sloten zich in Syrië aan bij Magli Shura en Jabhat Al-Nusra, twee op al-Qaida geïnspireerde salafistisch jihadistische organisaties. Ook zij zijn volgens de rechtbank terroristische groeperingen.

Het conflict in Syrië vormde voor Sharia4Belgium de gedroomde opportuniteit voor het oprichten van een islamitische staat via de gewapende strijd, een doelstelling die ze volgens de rechtbank dus al van in het begin nastreefde.

Tot slot zijn er de georganiseerde gewelddadige acties in België, zoals de bestorming van het politiekantoor in Sint-Jans-Molenbeek na het nikab-incident.

12 jaar voor Belkacem

Fouad Belkacem wordt gezien als leider van Sharia4Belgium en krijgt de zwaarste straf. Hij is veroordeeld tot 12 jaar cel en een geldboete van 5.000 euro.

Lichte straf voor Jejoen Bontinck

Jejoen Bontinck was tegelijk kroongetuige en verdachte op het proces. Het lijkt erop dat hij wel degelijk strafvermindering heeft gekregen. Hij werd veroordeeld tot 40 maanden voorwaardelijk. Enkel zijn voorhechtenis is effectief.

Jejoens vader Dimitri Bontinck had voor de zitting verklaard dat hij hoopte op de vrijspraak. ‘Ik ben Jejoen niet uit Syrië gaan halen om hem hier in de gevangenis te laten steken.’

De andere vier beklaagden die aanwezig waren kregen celstraffen tussen de één en twee jaar. Er werden ook geldboetes uitgesproken.

Later meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content