Fouad Belkacem blijft in de cel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Fouad Belkacem, woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium, veroordeeld tot zes maanden cel.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Fouad Belkacem (30), woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium, veroordeeld tot zes maanden cel voor het aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen niet-moslims.
Belkacem verspreidde op 1 juni een videoboodschap via het YouTube-kanaal van Sharia4Belgium waarin hij zijn ongenoegen uitte over de controle van een vrouw in nikab in Sint-Jans-Molenbeek de dag ervoor. Hij sprak vol lof over de kopstoot die ze aan een politieagente gaf, verheerlijkte de rellen die na haar controle waren uitgebroken en riep andere moslims op om “op te staan” en “de eer van de moslims te verdedigen”.

Vonnis
Belkacem ontkende dat hij met zijn boodschap had aangezet tot haat, geweld of discriminatie, maar de rechtbank dacht daar anders over. “In een context waarin reeds rellen aan de gang waren én in zijn hoedanigheid van feitelijk leder van Sharia4Belgium, kan zijn boodschap moeilijk anders worden geïnterpreteerd dan als een oproep om de aangevatte rellen verder te zetten en verder geweld te plegen”, klinkt het in het vonnis.

De discussie of bepaalde bewoordingen een smeekbede zouden uitmaken of letterlijke verzen uit de Koran zouden zijn, doet volgens de rechtbank niet ter zake. Rekening houdend met de context waarin ze geuit werden, konden de smeekbede of verzen ook deel uitmaken van een aanzet tot agressie. Of zijn woorden ook de werkelijke katalysator waren voor de verdere baldadigheden of voor de aanval met een mes op twee politieambtenaren op 8 juni in een metrostation, vond de rechtbank niet aangetoond.

“Maar voor het bewezen verklaren van de feiten doet dit eigenlijk niet ter zake. De duidelijke wil van de beklaagde om tot discriminatie, haat of geweld aan te zetten, is aangetoond en is voldoende.”

Het openbaar ministerie had de maximumstraf van een jaar cel, 300 euro boete en een ontzetting uit de rechten voor tien jaar gevorderd. De rechtbank hield echter rekening met het feit dat Sharia4Belgium intussen ontbonden is en dat Belkacem zich naar eigen zeggen nu wil concentreren op zijn gezin.

Belkacem bijft in de cel
Ondanks de veroordeling bestond de kans dat Fouad Belkacem werd vrijgelaten. De woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium heeft de zes maanden cel die de correctionele rechtbank van Antwerpen hem oplegde, al bijna volledig uitgezeten. Hij zit immers al sinds begin juni in voorhechtenis. De woordvoerder van het ontbonden Sharia4Belgium heeft nog wel twee celstraffen van telkens zes maanden op zijn conto staan die hij nog niet heeft uitgezeten.

Zijn advocaat liet weten dat Belkacem toch in de cel blijft. Hij komt pas over 25 dagen in aanmerking voor vervroegde vrijlating. (Belga/INM/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content