Foto

Congo is 60 jaar onafhankelijk. Voor zijn boek 'Wit-zwart in zwart-wit' dook historicus Paul Van Damme in de koloniale fotografie, op zoek naar de verhoudingen tussen kolonialen en Congolezen. 10 veelzeggende beelden.Lees hier een interview met Paul Van Damme.

Het nieuwe coronavirus laat zijn sporen na in Italië. Winkelrekken, pleinen, restaurants, scholen, stadions en stations blijven leeg. Mondmaskers en handgels zijn de nieuwe steun en toeverlaat.

Naar schatting zouden zo'n 480 miljoen zoogdieren, reptielen en vogels zijn omgekomen door de bosbranden, enkel en alleen in de deelstaat New South Wales. Naast de wilde dieren en boerderijdieren die onmiddellijk werden gedood door het vuur, stierven andere dieren door de vernietiging van hun natuurlijke habitat. Onderstaande beelden tonen verder dat er ook heel wat gewonde dieren zijn.

Johan Jacobs kreeg samen met vier andere Knack-fotografen carte blanche voor een eigen fotoreeks die hij het afgelopen jaar gemaakt heeft en die niet eerder gepubliceerd is.

Niet alleen mensen maken het nieuws, ook dieren spelen een belangrijke rol. En dat was in 2019 niet anders. Denk maar aan de Mechelse herdershond die topterrorist Abu Bakr al-Baghdadi in het nauw dreef. Maar ook de volgende dieren verdienen een plekje in ons beestig jaaroverzicht.