Fortisgate: Enkel Schurmans schuldig, maar geen straf

© Belga

In de zaak Fortisgate is enkel Schurmans schuldig bevonden. De raadsheren Blondeel, Salmon en Verougstraete gaan vrijuit. Schurmans krijgt wel de gunst van opschorting van straf.

Het hof van beroep in Gent oordeelt dat in de zaak Fortisgate raadsheren Paul Blondeel en Mireille Salmon worden vrijgesproken op de beschuldiging van valsheid in geschrifte. Christine Schurmans, de enige beklaagde die schuldig bevonden werd, krijgt de gunst van de opschorting en dus geen straf.

Het openbaar ministerie had op een eerdere zitting gesteld dat de feiten van schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte bewezen waren in hoofde van de vier rechters, maar het hof van beroep acht alleen Schurmans schuldig aan schending van het beroepsgeheim.

Ivan Verougstraete werd vrijgesproken omdat de informatie die hij van Schurmans kreeg geen geheimen waren die hij uit hoofde van zijn beroep kreeg toevertrouwd. Blondeel en Mireille Salmon werden vrijgesproken omdat het materieel element van het misdrijf ontbreekt.

Schurmans kreeg de gunst van de opschorting. Dat betekent dat de feiten bewezen zijn, maar dat ze geen straf krijgt. Ze krijgt geen straf omdat “een veroordeling, zelfs tot een lichte straf, de sociale declassering van Schurmans zou kunnen veroorzaken”, zo motiveerden de drie leden van het Gentse hof van beroep woensdag hun arrest.

Schurmans werd beschuldigd van drie feiten van schending van het beroepsgeheim, maar werd alleen schuldig bevonden aan het sturen van een mail naar haar vriendin en eremagistraat Nicole Diamant. “Nochtans wijzen onvoldoende elementen erop dat Schurmans hierbij handelde met kwade bedoelingen en maakt zij enigszins aannemelijk dat zij van de oud-magistraat, in wie zij vertrouwen stelde, slechts haar mening wilde over het door haar opgestelde project, hierdoor echter haar beroepsgeheim schendend”, zei de voorzitter van het hof, Boudewijn Desmet.

Schurmans: “Ik begrijp de beslissing van het Gentse hof van beroep niet.”

Christine Schurmans, de enige beklaagde die schuldig bevonden werd in de zaak Fortisgate, haalt bijzonder scherp uit naar de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie Ghislain Londers. “Ik ben schuldig bevonden omdat ik advies gevraagd heb aan een collega-rechter, maar de grote afwezigen vandaag zijn Ghislain Londers en Guy Delvoie. Ik vind het gevaarlijk dat de hoogste magistraat zomaar complottheorieën heeft verspreid”, zei Schurmans in een reactie aan Belga.

“Ik begrijp de beslissing van het Gentse hof van beroep niet”, zegt Schurmans. “Ik ben in een zeer technische en academische benadering schuldig bevonden omdat ik advies gevraagd heb aan een collega-rechter. Dat is een dagdagelijkse praktijk onder rechters, die zoals geneesheren met elkaar moeten kunnen overleggen. Ivan Verougstraete mocht blijkbaar wel met de buitenwereld communiceren want hij is vrijgesproken.”

“Complottheorieën”

Volgens Schurmans blijft er van het “grote complot” en de beïnvloeding door de politiek niets meer over. “De grote afwezigen vandaag zijn Ghislain Londers en Guy Delvoie (de voormalige eerste voorzitter van het hof van beroep in Brussel). Hun contacten mochten niet onderzocht worden. Ik vind het gevaarlijk dat de hoogste magistraat zomaar complottheorieën heeft verspreid.” Londers veroorzaakte het ontslag van de regering-Leterme I, door in een brief aan toenmalig Kamervoorzitter Herman Van Rompuy te melden dat er aanwijzingen waren dat de rechtsgang belemmerd werd in het Fortis-arrest. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content