Formatie: ‘Dit is het begin van eindeloze reeks blokkeringen’

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Open VLD weigert in een federale regering te stappen als het in Vlaanderen uit de boot valt. ‘Dit is het begin van een eindeloze reeks blokkeringen,’ zegt voorzitter Gwendolyn Rutten.

N-VA en CDu0026V maken federale regering zonder PS onmogelijk

Gwendolyn Rutten, Open VLD

Volgens Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten maken N-VA en CD&V, die aangekondigd hebben onderhandelingen te starten over de vorming van een Vlaamse regering, de vorming van een federale regering zonder de PS onmogelijk. Want, zo zegt ze: “Ons programma blijft één en ondeelbaar”. Rutten is niet bereid mee een federale regering te maken als ze ook Vlaams haar stempel niet kan drukken.

Rutten reageert via Twitter. In een persbericht legt Open VLD uit dat N-VA en CD&V “voor dezelfde onverantwoordelijke weg als PS en CDH kiezen”. “Men weet dat men liberalen nodig heeft om een federale regering te maken zonder PS. Door nu in deze formule van start te gaan, wordt een federale economische groeiregering onmogelijk”, luidt het.

“Dit is het begin van eindeloze blokkeringen.” De Vlaamse liberalen herhalen en benadrukken dat hun programma “één en ondeelbaar” is. “We zijn niet bereid om een federale regering te maken als we niet ook op Vlaams niveau onze stempel kunnen drukken. Van dat principe wijken wij niet af.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dit maakt de zaken niet gemakkelijker op de andere niveaus

Bruno Tobback, SP.A

“Men had dit manoeuvre al zien aankomen na de gebeurtenissen van gisteren, maar het maakt de zaken niet gemakkelijker op de andere niveaus.” Zo reageerde SP.A-voorzitter Bruno Tobback op de aankondiging van N-VA en CD&V dat beide partijen onderhandelingen starten over een Vlaamse coalitie. “Onderhandelen betekent nog niet dat er een regering gevormd is”, voegde hij er aan toe.

Bruno Tobback wil niet zover gaan als zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten die verklaarde dat haar partij niet in een federale regering zal stappen als ze ook niet deel uitmaakt van de Vlaamse. “We hebben van in het begin gezegd dat het beter was regeringen te hebben met een gelijke samenstelling. Dat is een logische ambitie en vergemakkelijkt de samenwerking tussen de regeringen. Maar nu reeds grote veto’s stellen, is voorbarig. De vraag is mij nog niet gesteld”, zo verklaarde de SP.A-voorzitter nog.

Dit leidt tot regeringen die elkaar tegenwerken

Wouter Van Besien, Groen

Groen-voorzitter Wouter Van Besien is scherp voor CD&V. De aankondiging dat de partij met N-VA gaat onderhandelen over de vorming van een Vlaamse regering zal uiteindelijk leiden tot “regeringen die elkaar tegenwerken”, reageert hij. “Het grootste slachtoffer wordt het ‘goed bestuur’, waar nochtans echt nood aan is.”

Volgens Van Besien voerde CD&V campagne voor een sociale regering, maar was dat duidelijk niet meer dan “campagnepraat”. Nu kiest de partij resoluut voor een rechts-conservatieve coalitie, betreurt hij.

“Waar ik voor de verkiezingen voor waarschuwde, wordt nu de pijnlijke realiteit. CD&V steekt de progressieve stemmen in zijn broekzak en maakt een rechtse coalitie met N-VA”, zegt Van Besien. “Vele kiezers zullen zich bedrogen voelen nu CD&V als kleine partner met de conservatieve en rechtse N-VA in zee gaat. De progressieven hebben niets meer te zoeken bij de CD&V.”

De Vlaamse christendemocraten hebben volgens Groen ook duidelijk hun ambitie laten varen een programma op te stellen voor de verschillende bestuursniveaus samen. De regeringen zullen elkaar tegenwerken, er zullen vijf jaar lang politieke spelletjes gespeeld worden en het ‘goed bestuur’ wordt het grootste slachtoffer, voorspelt Van Besien.

“De ‘verandering’ met deze coalitie zal ver weg blijken. Ondanks het feit dat er een op de zeven leerlingen zonder diploma de school verlaten, verwacht ik bijzonder weinig vernieuwing in het onderwijs en de nieuwe regering zal ongetwijfeld blijven proberen om via het BAM-tracé een nieuwe autostrade door de stad Antwerpen te trekken.”

Partner Content