Formatie: Di Rupo om 18u naar de koning

De formateur zit opnieuw samen met de onderhandelende partijen. Om 18u wordt hij verwacht op het koninklijk paleis.

De onderhandelaars van de acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo een regering trachten te vormen, zitten sinds 13.30 uur opnieuw rond de tafel. Ze praten over B-H-V. Niemand van de onderhandelaars waagde zich aan verklaringen bij het binnengaan. Ook niet over het lekken van de aangepaste formateursnota aan de N-VA. De verschillende partijvoorzitters, hun vervangers en hun entourage sijpelden een voor een binnen aan het voorzitterschap van de Kamer. Rond 13.30 uur kwam cdH-onderhandelaarster Joëlle Milquet als laatste aan, zodat de vergadering kon beginnen. Niemand gaf commentaar.

Nog geen akkoord in het vooruitzicht
In de omgeving van de formateur klinkt het dat er zondag traag maar zeker vooruitgang is geboekt. Di Rupo hoopt dat er ook vandaag/maandag stappen vooruit worden gezet, maar een akkoord is nog altijd niet in zicht. Zondag en maandag pakten media uit met de aangepaste formateursnota van Di Rupo, die in handen van de N-VA was gekomen.

Verslag aan de koning

Conclusie uit die gelekte nota: B-H-V is naar de Griekse kalender verwezen. Maar het lek zal ongetwijfeld het vertrouwen tussen de onderhandelaars geen goed doen. Om 18.00 uur wordt de vergadering ook nu weer onderbroken. De formateur trekt dan immers voor een nieuw verslag naar het koninklijk paleis. De afspraak was voorzien en lag al een tijdje vast, luidt het. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content