Formateurs maken zo snel mogelijk hun eindverslag over aan de koning

Koning Filip en coformateurs De Croo en Magnette op 28 september 2020 © Belga

Formateurs Alexander De Croo en Paul Magnette zullen zo spoedig mogelijk het eindverslag van hun opdracht overmaken aan de koning. Dat meldt het Paleis maandagavond na de audiëntie van het duo bij het staatshoofd. Maandagnacht wordt nog geen witte rook verwacht.

Nadat de onderhandelaars van liberalen, socialisten, groenen en CD&V zondagnacht zonder akkoord uiteen waren gegaan, was de (ambitieuze) verwachting dat ze in de loop van de dag naar een akkoord zouden werken alvorens Magnette en De Croo naar het Paleis zouden trekken. Met dien verstande dat dan nadien nog de discussie zou aanvatten over de casting binnen de nieuwe bewindsploeg, en dan vooral over het premierschap.

Ondertussen is die timing achterhaald. De plenaire discussie over de begroting moest maandagavond nog beginnen. De onderhandelaars bogen zich in de loop van de dag nog over andere thema’s.

Maandagnacht zullen de onderhandelaars dan ook nog geen akkoord bereiken. Er komt in de loop van de nacht geen plenaire vergadering meer met de zeven betrokken partijen. Tegen 09.00 uur bereiden de formateurs een synthesevoorstel voor over de begroting, zo werd uit verschillende bronnen vernomen.

Verwacht werd dat de onderhandelaars maandag meteen de gesprekken over de begroting zouden aanvatten, in feite het sluitstuk van het regeerakkoord, maar dat bleek niet te kloppen. Het heikele thema werd pas om 20.00 uur aangesneden, na het bezoek van De Croo en Magnette aan het Paleis, maar ook dat ging niet om een plenaire vergadering. In plaats van onderhandelingen met alle partijen rond de tafel, kozen de formateurs voor bilaterale gesprekken met de partijen afzonderlijk.

Bij verschillende bronnen valt te horen dat er maandagnacht geen plenair gesprek meer zal zijn over de begroting, maar dat de formateurs een voorstel van synthese uitwerken. Dat zal vanaf 09.00 uur ter bespreking worden voorgelegd. De tijd dringt indien de onderhandelende partijen tegen 1 oktober een regering willen hebben. Naast de begroting moet ook het volledige regeerakkoord nog een tweede lezing krijgen. En nadien moet het akkoord groen licht krijgen van de zeven partijcongressen en moeten de bevoegdheden binnen de nieuwe ploeg nog worden verdeeld. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content