Ford Genk: Europese Commissie wil te hulp schieten

© Belga

De Europese Commissie wil graag met de Belgische autoriteiten samenzitten om te bekijken hoe de Europese Unie de getroffen werknemers van Ford Genk kan helpen.

De Commissie is “meer dan bereid” om te hulp te schieten, zei Jonathan Todd, de woordvoerder van commissaris voor Werkgelegenheid László Andor. “Net als in andere gevallen staan we klaar om te discussiëren over wat het Europees Globalisatiefonds te bieden heeft”, zei hij.

Dat fonds heeft jaarlijks tot 500 miljoen euro ter beschikking om mensen te helpen die ontslagen werden als gevolg van de globalisering. “Het laat toe dat er maatregelen uitgewerkt worden op maat van die mensen,” zegt Todd, “zodat ze hulp krijgen bij het zoeken naar een nieuwe job, individuele opleidingen en begeleiding kunnen genieten, leren hoe ze een eigen zaak kunnen opstarten, enzovoort.”

De Commissie wacht nu op de Belgische overheden die contact moeten opnemen. Vervolgens zal het uitvoerend orgaan mee helpen schrijven aan een concrete aanvraag. Op basis van die aanvraag lanceert de Commissie een uitgepuurd voorstel voor financiële hulp, dat vervolgens nog door de Raad van de EU (de lidstaten) en het Parlement moet worden goedgekeurd. Nog nooit in de geschiedenis van het fonds werd een aanvraag in dat stadium afgekeurd.

Globalisering

Todd benadrukt dat aangetoond moet kunnen worden dat de sluiting van Ford Genk het gevolg is van de globalisering. Is dat niet het geval, kan ook het Europees Sociaal Fonds nog tussenbeide komen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content