Flater kost België tijdelijk 2,5 miljoen coronavaccins

Frank Vandenbroucke
Kamiel Vermeylen

Door een vergeten handtekening liep België even 2,5 miljoen vaccins van BioNTech/Pfizer mis.

Midden november kopen de Europese Commissie en de lidstaten samen 200 miljoen vaccins bij het Duits-Amerikaanse BioNTech/Pfizer. België doet mee en krijgt volgens de Europese verdeelsleutel ongeveer 5 miljoen dosissen waarmee 2,5 miljoen mensen kunnen worden ingeënt.

Een kleine maand later, op 15 december, licht de Commissie een bijkomende aankoopoptie van 100 miljoen vaccins. Xavier De Cuyper, topman van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en verantwoordelijke voor de Belgische vaccinaankopen in de Europese Unie, geeft te kennen dat België opnieuw wil meedoen.

Maar het loopt mis. Het FAGG vergeet om een deelnamedocument tijdig te ondertekenen. De gevolgen dringen laat door. Te laat. Omstreeks de jaarwisseling loopt de Europese aankoopprocedure af. België kan zich niet meer inschrijven en ziet 2,5 miljoen dosissen aan zijn neus voorbij gaan. Net op het moment dat er twijfel bestaat of het leveringstempo wel zal volstaan, dreigt er door die vergissing een tekort aan beschikbare vaccins.

We hebben het probleem opgelost en België zit terug op de Europese trein. We nemen dit mee in de evaluatie van het FAGG.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

De Croo

De kwestie wordt meteen Chefsache en belandt op het bord van eerste minister Alexander De Croo (Open VLD). Die neemt begin januari rechtstreeks contact op met de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) in de hoop vaccins te kunnen overnemen. Spahn staat in eigen land echter danig onder druk en houdt de boot af.

Als een geluk bij een ongeluk onderhandelt de Europese Commissie begin januari opnieuw met BioNTech/Pfizer over een nieuwe bestelling van 200 miljoen vaccins, alweer met een aankoopoptie op 100 miljoen extra dosissen.

Samen met de afgevaardigde van Polen – ook daar ging iets verkeerd – probeert De Cuyper de misgelopen vaccins te compenseren. Met succes. België kan de 2,5 miljoen extra dosissen in het kader van de nieuwe bestelling recupereren.

‘Geen impact’

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) wordt het verlies na het voorval in december rechtgezet en komt de planning niet in gevaar. ‘We hebben het probleem opgelost en België zit terug op de Europese trein. Er is geen impact voor ons land op het aantal vaccins, evenmin op de timing van de levering’, klinkt het in een reactie aan Knack

Het is niet de eerste keer dat het FAGG tijdens de coronacrisis in opspraak komt. Na berichtgeving van Knack en Le Vif opende het parket in juli een onderzoek naar FAGG-kopstuk Hugues Malonne wegens belangenvermenging. ‘We nemen dit mee in de evaluatie van het FAGG’, aldus Vandenbroucke.

Reacties: ‘De vergetelheid van FAGG-topman Xavier De Cuyper straalt af op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)’, zegt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. Margot Cloet, de topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, vraagt om meer transparantie. ‘Er zou eigenlijk een permanente factcheck moeten zijn over het beleid rond de vaccins’, zegt ze.

Lees hier meer: Na flater FAGG: roep om meer transparantie over vaccins klinkt steeds luider

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content