Flatbewoners betalen ‘Turteltaks’ twee keer

Johan Danen (Groen), Vlaams parlementslid © BELGA

Wie in een appartement woont, zal de nieuwe stroomheffing van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) twee keer (mee) moeten betalen.

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Volgens Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) zullen zo’n 730.000 Vlaamse gezinnen de zogenaamde “Turteltaks” twee keer moeten betalen. Bovenop hun eigen aansluiting, moeten ze de stroomheffing van honderd euro immers ook nog eens betalen voor de aansluiting van de gemeenschappelijke delen.

In een appartementsblok met honderd flats blijven die kosten beperkt tot 1 euro per gezin, maar als er slechts twee flats zijn, gaat het om 50 euro bovenop de 100 euro die al per aansluiting betaald wordt. Nochtans is dat verbruik in die gemeenschappelijke delen vaak beperkt tot enkele lampen, de bel en de deuropener, waardoor een grote wanverhouding ontstaat tussen de heffing en het reële verbruik.

‘Valt nog mee’

Volgens het kabinet-Turtelboom is de dubbele belasting voor flatbewoners geen ongewenst neveneffect maar werd het ingecalculeerd, en komt er zeker geen uitzondering voor de aansluiting van de gemeenschappelijke delen. Gemiddeld zijn er 6,7 flats in een woonblok, waardoor de taks nog meevalt, aldus het kabinet.

Eerder werd bekend dat een aantal grote bedrijven ofwel volledig vrijgesteld worden van de heffing, ofwel een lager tarief hebben dan een gewoon gezin. En proportioneel, schreef Eandis dan weer, worden leefloners zwaarder getroffen dan mensen met een hoger inkomen. Zij zouden gemiddeld 209 euro per jaar meer betalen.

Volgens Danen verwarmen mensen in appartementen vaker met elektriciteit. Voor hen, zegt hij, kan de extra kost oplopen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content