Finse premier biedt privéwoning aan om vluchtelingen op te vangen

Premier van Finland Juha Sipila © REUTERS

De Finse eerste minister Juha Sipila wil vluchtelingen opvangen in zijn privéwoning in het noorden van Finland. Hij wil zo zijn steentje bijdragen om de asielcrisis op te lossen, zei hij zaterdag.

“Mijn huis wordt niet zo veel gebruikt. Mijn familie woont in Sipoo (ten oosten van Helsinki) en de officiële residentie van de premier is in Kesaranta”, zei hij op de Finse openbare omroep. Hij voegde toe dat zijn woning in Kempele, op een twintigtal kilometer van de noordelijk gelegen kuststad Oulu, toegankelijk zal zijn voor asielzoekers tegen het einde van 2015.

Vooral in het noordoosten van Finland is er momenteel een tekort aan opvangplaatsen, aangezien tot 300 vluchtelingen dagelijks de grens oversteken vanuit Zweden. Sipila hoopt nu dat ook andere Finnen hun woningen openstellen voor asielzoekers en dat kerken en vrijwilligersorganisatie eveneens helpen om opvang voor vluchtelingen te voorzien.

De Finse minister van Binnenlandse Zaken liet vrijdag nog weten dat dit jaar naar schatting 25.000 tot 30.000 mensen asiel zullen aanvragen in Finland. Vorig jaar registreerde het Scandinavische land 3.600 asielzoekers. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content