Financiering voor asielzoekers: ‘Maatschappelijk werker kost 50.000 euro per jaar’

© BELGA

Afgelopen weekend deed het bericht dat een volwassen asielzoeker 40 euro per dag krijgt, verkeerdelijk de ronde. Het zijn de OCMW’s die dat bedrag krijgen. Waar wordt dat geld voor gebruikt?

Onderstaande tekst ging als een lopend vuurtje rond op Facebook.

Financiering voor asielzoekers: 'Maatschappelijk werker kost 50.000 euro per jaar'
© Facebook/Theo Francken

Nadat iemand verkeerdelijk verspreid had dat een volwassen asielzoeker 40 euro per dag krijgt in België, kinderen 29 euro per dag en een gezin met twee kinderen dus 4.140 euro per maand, zette staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat recht met een Facebookbericht.

Ondanks de uitleg dat het geld niet naar de asielzoekers, maar naar de OCMW’s gaan, is nog altijd niet duidelijk waar het bedrag, meer dan 4.000 euro, juist voor gebruikt wordt. Francken blijkt onbereikbaar voor commentaar, maar OCMW-voorzitter van Oudenaarde Stefaan Vercamer (CD&V) gaf graag toelichting.

Waar gaat het geld naartoe?

Vercamer: ‘Met de normale financiering komen we toe voor bed, bad en brood, maar voor personeelsinzet en begeleiding mogen we wel meer middelen krijgen. Eén maatschappelijk werker kost namelijk 50.000 euro per jaar. En we moeten dat gebouw, dat we gekocht hebben, afschrijven. We moeten ook spullen voorzien – ze leven niet in grote luxe maar ze moeten wel op een normale manier kunnen wonen.’

Behalve bed, bad en brood blijken dus het gebouw en de personeelsinzet, die nodig is om mensen te begeleiden zodat ze zich kunnen integreren, grote kosten te zijn. ‘Men onderschat de opvang en de begeleiding van asielzoekers. Soms weten die mensen zelfs niet waarvoor een toilet gebruikt wordt, of waarvoor moderne technische spullen dienen. Vorige week hadden we iemand uit Irak die na twee dagen naar Oudenaarde gestuurd werd. Hij werd dus vanuit Irak, een heel ander plaatje, in dit plaatje geplaatst. Wij moeten dan uiteraard meteen taalcursussen organiseren en een manier vinden om met hem te communiceren.’ (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content