Filip Dewinter onder vuur: ‘Heeft al het werk eigenhandig tenietgedaan’

Filip Dewinter (Vlaams Belang) © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter doet een kritische mail van partijgenoot Bart Laeremans over hem en zijn campagne af als ‘mes in de rug’ van iemand die ontgoocheld is omdat hij niet herverkozen is.

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter doet een kritische mail van partijgenoot Bart Laeremans over hem en zijn campagne af als ‘mes in de rug’ van iemand die ontgoocheld is omdat hij niet herverkozen is. ‘Als iemand zwaar over de schreef gaat, mag die teruggefloten worden’, reageerde Laeremans even later in De Ochtend op Radio 1.

Heel wat kranten berichten over een uitgelekte mail van Bart Laeremans aan het partijbureau van Vlaams Belang. De aftredende senator hekelt daarin het ‘platvloers en kwetsend taalgebruik’ van Filip Dewinter, dat volgens hem heel wat stemmen heeft gekost. ‘Hij heeft al het opgebouwde werk van het voorbije anderhalf jaar eigenhandig tenietgedaan’, schrijft Laeremans. Dewinter is niet onder de indruk.

Dewinter: ‘Zwarte piet doorschuiven maakt de crisis in partij alleen maar groter’

‘Ik begrijp dat mensen vermoeid zijn na de lange campagne. Ontgoocheld ook, omdat ze niet herverkozen zijn’, zo reageerde hij op de VRT-radio. ‘Maar de zwarte piet doorschuiven heeft geen enkele zin. Integendeel, het maakt de crisis in onze partij alleen maar groter.’

Laeremans zei even later het debat niet verder te willen polariseren in de media. Niettemin vindt hij dat ‘als iemand zwaar over de schreef gaat, die mag teruggefloten worden’. Onder meer de uitspraken over ‘verbruining’ gingen voor Laeremans naar eigen zeggen te ver.

Geen schoonmoeders

De afscheidnemende senator vindt niet dat Dewinter uit de partij gezet moet worden. Wel moet ‘de nieuwe jonge garde’ de partij volgens hem nu ‘integraal in handen krijgen’. Zonder ‘schoonmoeders’ die nog mee de touwtjes in handen houden dus.

Zelf blijft Laeremans ook lid van Vlaams Belang. Hij nam enkel ontslag uit het partijbestuur om het interne debat ‘voluit’ te kunnen voeren binnen de partijraad. Die komt op maandag 2 juni samen, klonk het nog. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content