Felicitaties voor Belgisch EU-voorzitterschap

De tweedaagse EU-top in Brussel was het laatste grote evenement van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie en permanent voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad hebben premier Yves Leterme vrijdag gefeliciteerd voor het geslaagde Belgisch EU-voorzitterschap.

De EU-top in Brussel van donderdag en vrijdag was het laatste grote evenement van het zes maanden durend Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Op 1 januari neemt Hongarije de fakkel over.

Leterme zei vrijdag tijdens een persconferentie dat België zich gefocust heeft op de implementatie van de vernieuwingen van het verdrag van Lissabon. ‘Door iedereen op zijn niveau zijn werk te laten doen en de krachten te bundelen, kregen we Europa weer in beweging’, aldus Leterme.

Volgens de premier hebben een goede voorbereiding en de beroepsernst van zowel het diplomatieke korps als de politici geholpen.

Europese agenda

‘Sommigen hebben jarenlange Europese ervaring. Maar ook het feit dat in de regering verschillende politieke families vertegenwoordigd zijn, heeft ervoor gezorgd dat ons voorzitterschap in Europa breed gedragen werd’, aldus de premier.

Hij bedankte de Europese lidstaten, de Europese Commissie, het Europees parlement en Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid.

Volgens Leterme is het nuttig dat de alternerende EU-voorzitters zich concentreren op de gemeenschappelijke Europese agenda in plaats van nieuwe prioriteiten te formuleren.

De premier kreeg vrijdag gelukwensen van Van Rompuy voor een geslaagd EU-voorzitterschap ‘in zeer moeilijke interne politieke omstandigheden’. Ook Barroso was lovend voor het Belgisch voorzitterschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content