Federaal parket neemt onderzoek naar sabotage Doel 4 over: ‘Alle pistes liggen open’

Kerncentrale Doel © BELGA

Een aantal media suggereerde dat er rekening mee werd gehouden dat de mogelijke sabotage in Doel 4 een daad van terreur was maar dat is nog voorbarig, aldus parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. “Alle pistes liggen nog open.”

Het onderzoek naar de mogelijke sabotage in de kernreactor Doel 4 is overgenomen door het federaal parket. Dat wordt bevestigd door het federaal parket. Dat wil daarom nog niet zeggen dat er gedacht wordt aan een mogelijke terreurdaad, zo meldt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Alles wat nucleaire veiligheid aangaat, valt onder de bevoegdheid van het federaal parket”, klinkt het.

Doel 4, met een maximumvermogen van 1.039 MW, viel vorige week dinsdag stil na een technisch defect in een leiding voor smeerolie. Daardoor raakte een van de turbines die met stoom elektriciteit moet opwekken oververhit. Al snel rees het vermoeden dat er sprake was van sabotage.

Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, opende daarop een opsporingsonderzoek en de federale gerechtelijke politie van Antwerpen begon de ongeveer 60 werknemers die die dag gewerkt hadden, te ondervragen.

Intussen is het onderzoek overgenomen door het federaal parket. (Belga/TE)

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content