‘Binnen enkele uren of ten laatste een dag waren aanslagen tegen politiediensten over het hele land gepland’, zo meldt het federaal perket over de antiterreuracties in België. Er werden in totaal vijftien verdachten aangehouden.
In een persconferentie over de antiterreuracties in ons land, bevestigde de Nederlandstalige woordvoerder voor het federaal parket, Eric Van Der Sypt, dat er in totaal vijftien aanhoudingen gebeurden.
‘In België werden dertien mensen van hun vrijheid beroofd: een in Verviers, negen in Molenbeek, een in Brussel en een in Sint-Agatha-Berchem’, aldus Van Der Sypt.
In Verviers gebeurden twee huiszoekingen, daarbij werden twee verdachte jihadisten gedood en één gewonde gearresteerd. Voorts waren er zes huiszoekingen in Molenbeek, een in Anderlecht, een in Brussel, een in Sint-Agatha-Berchem en een in Liedekerke. In Vilvoorde en Zaventem vonden er – de berichtgeving tegensprekend – geen huiszoekingen plaats. ‘De aanhouding van twee personen op de luchthaven van Zaventem heeft geen verband met de operatie’, verklaart Van Der Sypt.
‘Geen grootschalige internationale actie’
In Verviers werden vier wapens van het type AK-47 (kalasjnikovs) gevonden, maar ook munitie, explosieven, politie-uniformen, walkietalkies, radio’s, valse documenten en een grote som geld. In Molenbeek werd een handvuurwapen, munitie en ‘verschillende andere voorwerpen belangrijk voor het onderzoek’ aangetroffen.
‘De verdachten hadden het doel politiemensen op de openbare weg of in commissariaten te vermoorden. De in Verviers teruggevonden uniformen wijzen daarop’, zegt Van Der Sypt. Volgens de woordvoerder ging het om een imminente dreiging: ‘de aanslagen zouden binnen enkele uren – ten laatste een dag – hebben plaatsgevonden.’
Ook in Frankrijk was er sprake van twee aanhoudingen. ‘Het gaat om twee personen met de Belgische nationaliteit. België vraagt hun uitlevering’, legt de woordvoerder uit. ‘Zij werden gezocht in het kader van het onderzoek en konden in Frankrijk worden aangehouden.’
Zo ontkent Van Der Sypt ook dat het om een ‘grootschalige Europese actie’ zou gaan. ‘Het was een grootschalige Belgische operatie in België waarbij we contact hadden met buitenlandse collega’s.’
‘Enkele teruggekeerde Syriëstrijders’
Het onderzoek liep al enkele weken – nog voor de aanslagen in Parijs – met de bedoeling een ’terroristische cel en de logistiek erachter te ontmantelen’. ‘Een aantal van de mensen die werden aangehouden, hebben in Syrië gestreden en zijn teruggekeerd. We kunnen niet bevestigen of de gedode jihadisten in Verviers ex-Syriëstrijders zijn. Hun identificatie is nog aan de gang’, zegt Van Der Sypt.
‘Teruggekeerde Syriëstrijders worden in de mate van het mogelijke geobserveerd, maar de specifieke verdachten in deze zaak werden pas sinds enkele weken in dit verband onderzocht. Er werd besloten tot actie vanaf dat het onderzoek er rijp voor was.’ Het lopende onderzoek moet tot slot nog uitwijzen of iedereen van de geviseerde terroristische cel werd aangehouden. Van Der Sypt: ‘We hebben iedereen aangehouden, die we wilden aanhouden. Maar het is nog niet duidelijk of de cel daarmee ontmanteld is.’
‘Voorbereid zijn’
Volgens de woordvoerder werd voorts het dreigingsniveau opgeheven, ‘omdat het onderzoek nog loopt en niemand kan zeggen wat er de komende dagen of weken kan gebeuren. Het is een normale reactie, we moeten voorbereid zijn.’
Het verhoogde niveau betekent vooral een grotere politieaanwezigheid met meer bewaking voor bepaalde mensen en plaatsen. Gezien het feit dat de aanslagen tegen politie gericht waren, zullen vooral politiegebouwen sterker beveiligd worden.
Wat de precieze betrokkenheid van de aangehouden personen inhoudt, moet duidelijk worden uit het onderzoek. Geruchten over politiemensen die onthoofd zouden worden, werden niet bevestigd. Noch werd commentaar gegeven op hoe die mensen werden opgespoord – zoals geruchten over telefoontap. Tot slot werden ook nog geen links met terreurgroeperingen als al-Qaeda en Islamitische Staat bevestigd.