FANC ondervraagt personeel van kerncentrale Doel na geval van sabotage

© Belga

Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) is personeel van de kerncentrale van Doel aan het ondervragen. Reactor Doel 4 viel uit na een vermoedelijke daad van sabotage.

Dinsdag is reactor vier plots stilgevallen door een olielek in de stoomturbine die zich in de machinekamer bevindt. 65.000 liter olie is weggelopen, omdat iemand de klep heeft opengedraaid. De klep kan niet vanzelf open gaan, dus gaat de kerncentrale ervan uit dat iemand van het personeel het heeft gedaan, met opzet of zonder het te beseffen.

“Bijna al onze inspecteurs zijn ter plaatse”, zegt FANC-woordvoerder Nele Scheerlinck. “Zij kunnen mensen ondervragen en richten zich in de eerste plaats tot wie kort voor het incident in de ruimte aanwezig was. Dat kan vrij exact nagegaan worden op basis van de badgegegevens.”

Scheerlinck bevestigt dat ook het parket van Dendermonde is ingelicht. “Gisteren lagen alle opties open, maar we gaan er nu van uit dat de feiten toch door één of meerdere personen uitgevoerd zijn. Of dat per vergissing of bewust gebeurde, is nog niet duidelijk, maar het parket is op de hoogte gebracht.”

Extra veiligheidsmaatregelen

Volgens magistraat Jurgen Coppens van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde werd een proces-verbaal opgesteld en is er een opsporingsonderzoek opgestart. “Wij sluiten niks uit. Maar het gaat om erg recente feiten, dus voor resultaten van het onderzoek is het nog veel te vroeg.”

De mogelijke sabotage roept vragen op met betrekking tot de veiligheid van de kerncentrale. Bij Electrabel verdedigen ze zich alvast door te zeggen dat de veiligheid op een heel hoog niveau zit. Niet iedereen kan zomaar in de machinekamer. Toch zullen er extra veiligheidsmaatregelen genomen worden.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content