Online wordt een foto gedeeld van een luchthavenhal met een wachtrij voor gevaccineerden en één voor niet-gevaccineerden. De foto is authentiek en werd genomen in de luchthaven van Vancouver, Canada. De opsplitsing werd ingevoerd om de douanecontrole van de passagiers vlotter te laten verlopen maar werd intussen weer afgevoerd.

Op sociale media wordt een foto gedeeld van wat een autokerkhof in de buurt van Parijs zou zijn. Het zou gaan om elektrische auto's, die werden afgedankt omdat het vervangen van de batterij te duur zou uitvallen. Dat klopt niet: de foto werd in China gemaakt en de auto's zijn van een Chinese autodeelfirma.

Een foto van een verbodsbord voor een boerkini aan een Marokkaans zwembad wordt uitgebreid gedeeld en becommentarieerd op sociale media. Foto's van het bord circuleren al sinds 2014 en tonen hygiëneregels voor een privaat zwembadcomplex. De foto is authentiek en werd in het Oasiria-zwembad in Marrakech genomen. Sommige commentaren doen vermoeden dat het boerkiniverbod algemeen zou zijn in Marokko. Dat klopt niet: in openbare zwembaden en op publieke stranden zijn boerkini's in Marokko wel toegelaten.

Op sociale media circuleert een foto van een half gezonken auto in een ondergelopen straat. Op de achterruit lijkt een sticker te hangen met daarop de woorden 'Fuck you Greta', een verwijzing naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het beeld blijkt gefotoshopt: de 'sticker' werd achteraf pas toegevoegd.

Een interview van de website Doorbraak met Robert Malone wordt gedeeld op Facebook. In het interview toont Malone zich bezorgd over de veiligheid van de coronavaccins. De tekst bevat enkele feitelijke onjuistheden. Zo is Malone niet de uitvinder van de mRNA-vaccins en zitten de in ons land gebruikte vaccins tegen het coronavirus niet meer in testfase 3.

Op sociale media blijft al sinds 2017 een bericht opduiken dat waarschuwt voor een "video op WhatsApp genaamd Martinelli". Als u die video opent, zou uw telefoon worden gehackt. Daar is niets van aan.

Alle coronavaccins die in België in Nederland worden gebruikt, zitten in fase 4 van het vaccinonderzoek. Dat wil zeggen dat ze zijn goedgekeurd voor gebruik en dat de gegevens over de vaccinatie van de bevolking worden bijgehouden en opgevolgd. Een op sociale media vaak gedeelde afbeelding stelt dat de vaccins nog steeds 'in fase 3' zitten. Dat klopt niet.

Volgens posts en artikels die circuleren op Facebook en Twitter zouden bij een eerste autopsie van een tegen corona gevaccineerd persoon spike-eiwitten in alle organen teruggevonden zijn. Dat zou wijzen op een coronabesmetting. Het coronavaccin zou de verspreiding van het coronavirus zelfs in de hand werken. Dat klopt niet. Uit de autopsiestudie worden foutieve conclusies getrokken.

Een afbeelding die op Facebook en Twitter circuleert, stelt aan de hand van percentages dat de coronavaccins veel minder effectief zijn dan algemeen wordt aangenomen. De geciteerde cijfers zijn overgenomen uit een commentaarstuk in het wetenschappelijke magazine The Lancet, maar ze worden verkeerd geïnterpreteerd en kloppen daardoor niet.