Volgens een Facebookbericht kan iedereen op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) opzoeken hoeveel coronasteun individuele ondernemers krijgen. Dat klopt. Vlaio publiceert die gegevens in het kader van de openbaarheid van bestuur. Anders dan sommige ondernemers ziet Vlaio daarin geen overtreding van de privacyregels omdat de lijst beperkt is tot vennootschappen, en die hebben geen recht op privacy.

De Facebookpagina 'Vrijheid voor altijd' post een filmpje over een 'teststraat voor peuters en kleuters'. Het blijkt te gaan om een coronatestcentrum in het Nederlandse Eindhoven, waarvan een gedeelte kindvriendelijk is ingericht. De teststraat lokt hevige Facebookreacties uit, maar kinderpsychiater Lieve Swinnen sust. 'Zo'n test berokkent een kind echt geen schade. Ook psychisch niet.'

Volgens een Facebookbericht zijn de dierproeven overgeslagen bij het ontwikkelen van de coronavaccins. Dat klopt niet. Alle vaccins tegen covid-19 die in ons land gebruikt (zullen) worden, zijn op dieren getest. Wel konden sommige dierproeven worden ingekort en mocht de eerste fase van het onderzoek op mensen al worden opgestart terwijl de dierproeven nog liepen, omdat de gebruikte vaccintechnologie al eerder was getest.

'Liever dood, dan mijn menselijke DNA verkloot', zegt een meme die vaak wordt gedeeld op sociale media. Het plaatje verwijst naar de mRNA-vaccins tegen covid-19, waarvan sommigen denken dat ze ons DNA kunnen veranderen. Die vrees is nochtans ongegrond, hebben vaccinspecialisten al meermaals uitgelegd.

Volgens een Facebookbericht zouden woonzorgcentra van de overheid een compensatie krijgen voor elke kamer die leeg blijft na een covid-overlijden. Dat klopt niet. Woonzorgcentra krijgen wel nog tot eind maart een compensatie voor leegstand, maar er is er geen link tussen de hoogte van die vergoeding en het aantal overlijdens als gevolg van covid-19.

In een Spaanstalig filmpje dat de ronde doet op sociale media, ligt een jonge vrouw hevig te schokken voor een ziekenhuisdeur. Een bijwerking van het coronavaccin, zo wordt gezegd. Maar dat klopt niet: de vrouw lijdt aan epilepsie en kreeg helemaal geen vaccin, volgens dokters van het Argentijnse ziekenhuis waar de scène is gefilmd.