Extra veiligheidsmaatregelen voor terrorismeproces rond Sharia4Belgium

Fouad Belkacem © Belga

In Antwerpen start maandag het terrorismeproject rond Sharia4Belgium. Onder meer Fouad Belkacem staat terecht als leider van de terroristische groep. Het proces gaat gepaard met extra veiligheidsmaatregelen.

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen wordt vanaf maandag het terrorismeproces rond Sharia4Belgium gevoerd. Zesenveertig beklaagden – met Fouad Belkacem (32) op kop – staan terecht als leider van een terroristische groep, of omdat ze aan activiteiten van die groep hebben deelgenomen. Het proces zal op veel aandacht van binnen- en buitenlandse media kunnen rekenen en gaat ook gepaard met extra veiligheidsmaatregelen.

Het onderzoek naar de extremistische moslimorganisatie ging in februari 2012 van start en resulteerde op 16 april 2013 in 48 huiszoekingen in onder meer Antwerpen, Brussel, Boom, Vilvoorde, Schaarbeek en Charleroi. Bij die actie werd ook Fouad Belkacem, de vroegere woordvoerder van Sharia4Belgium, opgepakt. Hij zit sindsdien in voorhechtenis. Het onderzoek leverde volgens het federale parket voldoende bewijzen op om Sharia4Belgium als terroristische beweging te beschouwen.

Jejoen Bontinck: dader of slachtoffer?

Fouad Belkacem stond in 2010 aan de wieg van de organisatie en trok samen met Feisal Y. (31), Nabil K. (23), Brahim B. (28) en Hicham C. (32), zijn getrouwen van het eerste uur, op pad om jongeren te rekruteren via hun “streetdawa’s” of straatpreken. De vijf worden samen met Elias T. (24) en Houssien E. (23) uit Vilvoorde en nog negen anderen vervolgd als leiders van een terroristische groep en riskeren daarvoor celstraffen tot vijftien jaar. De zieltjes die ze wonnen, kregen een religieuze en ideologische indoctrinatie. Ze namen deel aan protestacties en werden in een latere fase ook aangespoord om in Syrië te gaan vechten, waardoor ze nu vervolgd worden voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische beweging. Zij kunnen daarvoor tot vijf jaar achter de tralies vliegen.

Jejoen Bontinck (19) behoort tot deze groep, maar hij wordt door het federale parket ook als slachtoffer aanzien. Toen de jongeman wilde terugkeren uit Syrië, werd hij immers door een dertiental medebeklaagden vastgehouden. Hij legde na zijn terugkeer naar België uitgebreide bekentenissen af en praatte ook zijn medebeklaagden aan de galg.

Andere bekende namen uit de groep zijn die van de teruggekeerde Syriëstrijder Michaël Delefortrie (25) en die van Brian De Mulder (21), die nog steeds in Syrië zit. Hij wordt vervolgd voor dreigementen aan het adres van aftredend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en van de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders.

Twee dagen

Ook de aanval op het politiecommissariaat in Sint-Jans-Molenbeek op 31 mei 2012 naar aanleiding van de identificatie en arrestatie van een jonge vrouw in nikab, vormt een aparte tenlastelegging, waarvoor onder anderen Fouad Belkacem en Hicham C. zich moeten verantwoorden.

Voor het proces werden voorlopig twee dagen uitgetrokken. Maandag krijgt het federaal parket het woord en een dag later komt de verdediging aan bod. Van de 46 beklaagden lieten er op de agendazitting in juni 38 verstek gaan. Vermoed wordt dat zij in Syrië zitten of intussen overleden zijn. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content