Opinie

Matthias Depoorter

Expo: Trots op mijn auto

Matthias Depoorter Matthias Depoorter is recensent Expo.

Het Huis van Alijn toont foto’s van mensen die trots zijn op hun wagen.

Het Huis van Alijn toont foto’s van mensen die trots zijn op hun wagen.

Fotoalbum

Het sympathieke Huis van Alijn, zelfverklaard “museum van de dingen die (n)ooit voorbijgaan”, bedacht een expo over auto’s en hun baasjes. Trots op mijn auto (*** oe) is een kleine en amusante expo met een no-nonsense aanpak, en zo hebben we het graag.

In een kleine exporuimte zijn tientallen foto’s van trotse mensen en hun bezit uitgestald. Mensen die koket voor hun bolide poseren, het hoort in het rijtje populaire onderwerpen zoals de verplichte schoolfoto, het vakantiekiekje en het sentimentele huisdierstuk thuis.

Op het gros van de voorbeelden zijn de figuranten paasbest uitgedost. Men kan zich dan ook afvragen wie of wat nu eigenlijk het hoofdonderwerp van de opname vormt. De ene persoon overklast de auto met zijn uitstraling, anderen staan zedig te poseren naast het middelpunt van de aandacht.

Drive my car

Voor dergelijke kleinschalige expo’s doet het Huis van Alijn, met veel succes, beroep op de medewerking van het publiek. Menigeen deed een inzending. Een kundige selectie volgde. Kenners kunnen overigens online helpen met het benoemen van de respectieve automerken.

We zien weerbarstige kinderen verplicht poserend voor een Mercedes-Benz; een soldaat die tijdens vredestijd zijn Studebaker Champion showt; een dame in badpak op een Lada of een Chevrolet in de brousse diep in Congo.

De poses van de eigenaars hangen af van kleine variaties. Soms maakt men aanstalten om in te stappen, of een hele familie is in de weer met het wassen van papa’s wagen. De jongste van het gezin staat olijk voor een Citroën BX, een koppeltje op hun eerste reis nam frontaal voor hun allereerste auto plaats, of een misdienaar is een gewillig slachtoffer voor de fotograaf. Een dame inspecteert de Japanse kerselaars en een Peugeot 404 dient op dat moment als rekwisiet. Je kan het zo gek niet bedenken of men kwam met een scenario met de auto in de hoofdrol op de proppen: gefundenes Fressen voor het Gentse Huis van Alijn.

Modebewust

De fluctuerende mode lezen we zowel van de auto als van de plunje van de eigenaar af. Fonkelnieuwe auto’s van toen catalogeren we nu als heuse oldtimers: de Fiat Topolino, een Buick Special, een Triumph Spitfire, of het alom bekende busje van Volkswagen.

Bijna elke foto is een verhaal waard. Men lichtte dan ook enkele fotografische opnames uit en wijdde er een kleine kroniek aan. Op vakantie in minuscuul zwembroekje bovenop de automobiel, strak in het pak, in groep, uitdagend of bedeesd.

Het statussymbool van weleer zorgt voor kostelijk amusement. Het blijkt dat hedendaagse captaties – terwijl velen 2 exemplaren in de garage hebben staan – in aantal afnemen.


Trots op mijn auto. Uit het fotoalbum
Tot 3/7
Huis van Alijn
Kraanlei 65
Gent
Website

Matthias Depoorter

Partner Content