Opinie

Matthias Depoorter

Expo: De Etrusken in Europa

Matthias Depoorter Matthias Depoorter is recensent Expo.

De Etrusken in Europa (**) in het Jubelparkmuseum is een multimediale expo.

De Etrusken in Europa (**) in het Jubelparkmuseum is een multimediale expo.

Productie in 3D

Niettegenstaande de goede reputatie die het Jubelparkmuseum geniet op het vlak van expo’s, moeten we stellen dat deze show rond de belangrijke geschiedenis van de Etrusken danig teleurstelt. Men tekende samen met de Italiaanse culturele organisatie Historia voor de productie. De KMKG hadden er beslist een hoogstaande expo kunnen van maken.

Met een bijna puur documenterende aanpak loodst men de bezoeker door de Etruskische cultuur: graven, oorlogen, het nijpende bijgeloof, de vrouwenmode of de voorliefde voor lekker eten. Al in de 8ste eeuw vóór christus piekte hun beschaving, die zich grofweg tussen Firenze en Rome afspeelde. Iets later trok men ook noordwaarts. Hun maatschappij die opgebouwd was rond verschillende stadstaten en hun cultuur (schrift, kunst, wijn- en olijfbouw om een paar zaken op te sommen) waren een godsvruchtig fundament voor de Romeinen. Men discussieert nog altijd over de vraag waar ze precies vandaan kwamen. Kwamen ze uit Azië of waren ze autochtoon? Eenduidig zal het antwoord wel niet zijn.

Real stuff

De expo begint aarzelend: het is niet echt duidelijk waar de wandeling aanvangt. Het kleine parcours is overstelpt met stomme video’s die je met een auditieve gids kan beluisteren. Daarnaast zijn vaak foto’s in 3D opgesteld waarbij het gebruik van een 3D-brilletje aangeraden wordt. Een echte meerwaarde is dit niet. Het is eerder onhandig: 3D-brilletje in de ene en een audioguide in de andere hand.

In principe is er niets tegen een documenterende of didactische aanpak waarbij alles uit beeldschermen en digitalie visualisaties opgetrokken is. Het parcours moet vooral de schoolgaande jeugd aanspreken, maar nodigt niet uit om oplettend te zijn. De aandacht wordt eerder afgeleid. Sommige digitale applicaties lijken niet te werken, een ladder ligt verdwaald langs het parcours en in een zaal met 3D-films vragen we ons af waar dit over gaat. Wijs of gelukkig worden we er niet van.

Wat ons wel bevalt is het echte werk: twee lange vitrines met uitgelezen stukken uit de eigen collectie die op hun eentje een hele wereld oproepen. Op dat moment blijkt het echte werk veel efficiënter te zijn. Deze kritiek neemt niet weg dat de geschiedenis van de Etrusken een moeilijk te brengen verhaal is. Men deed de moeite om op het vlak van de presentatie vernieuwend te zijn, maar die strategie lijkt ons niet succesvol.

Zuidoost-Azië

Wat ons betreft kunt u zich in hetzelfde museum beter in de richting van de vernieuwde opstelling van de zalen met Zuidoost-Aziatische kunst begeven. Ook al zit men vast aan de architectuur van het oude museum, toch doet de vernieuwde scenografie wat het moet doen. De uitstekende collectie doet de rest. De zalen zijn gevuld zonder eivol te zijn, de vitrines werden goed uitgelicht, de scenografie is smaakvol. De dienende rol zorgt ervoor dat de artefacten hun verhaal vrijelijk kunnen vertellen. Jammer dat we moederziel door de zalen moesten struinen.

De Etrusken in Europa
Tot 24/4
Jubelparkmuseum
Brussel
Website

Matthias Depoorter

Partner Content