Europese primeur: gezamenlijk onderzoeksteam met FBI en Belgische speurders

Frédéric Van Leeuw © Belga

De FBI en Belgische speurders werken sinds kort samen in een joint investigation team. “Een Europese primeur en enorm nuttig”, zegt federaal procureur Van Leeuw.

België en de Amerikaanse FBI hebben twee weken geleden een ‘joint investigation team’ opgericht om onderzoek te voeren naar de aanslagen in Brussel. “Dat is een primeur in Europa”, beklemtoonde federaal procureur Frédéric Van Leeuw vrijdag in de Kamer. Bij de aanslagen vielen verschillende Amerikaanse slachtoffers.

“Dit heeft ons al enorm geholpen voor een aantal dingen”, zei de topmagistraat. “De Amerikanen hebben intern – dus niet op basis van internationale samenwerking – veel meer mogelijkheden dan wanneer België vanuit het buitenland een vraag stelt. Dit is een heel concrete hulp.”

Van Leeuw had het met name over het ontcijferen van versleutelde berichten en gegevens. “Het gaat bijvoorbeeld om sommige encrypties, waarover ik tot nu toe altijd de boodschap kreeg: ‘dat kan niet’. Ineens was het mogelijk om dat te lezen. Ik ga niet verder in detail gaan, maar ik denk dat dit duidelijk genoeg is.” Of het dan om het kraken van iPhones of het lezen van WhatsApp-berichten ging, wilde hij niet kwijt.

Primeur

Een week na de aanslagen raakte al bekend dat het onderzoek naar de aanslagen in Brussel steun kreeg van de FBI voor het uitpluizen van gsm’s en harde schijven. Maar sinds twee weken is dus sprake van een officieel ‘joint investigation team’ met de FBI. En dat is een Europese primeur, verzekerde Van Leeuw nog.

Het bezoek van Lisa Monaco aan België eerder deze week diende om samen te bekijken hoe de samenwerking verder kan worden uitgewerkt. Monaco is de adviseur van Amerikaans president Barack Obama voor Binnenlandse Veiligheid en Contraterrorisme. Na de aanslagen in Parijs richtte ons land al een joint investigation team op met de Fransen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content