Europese pers blikt vooruit op rol van koning Filip

Koning Filip © Belga

Verschillende media uit Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk speculeren over de eenheid van het land en de rol die koning Filip zal spelen bij de verkiezingen in 2014.

De Franse krant ‘Le Monde’ vraagt zich af of koning Filip in staat zal zijn om de toekomst van het land, “waarvan de eenheid zo kwetsbaar is”, te verzekeren. “Aan beide zijden van de taalgrens verbergen sommigen hun scepticisme niet, ook al lijkt de publieke opinie de troonopvolger het voordeel van de twijfel te gunnen. In Vlaanderen is maar de helft van de bevolking gewonnen voor de komst van de nieuwe vorst. En in alle regio’s van het land had men liever gehad dat koning Albert niet was afgetreden”, zo schrijft de Franse krant.

Sympathie van het volk “Meer dan een gewenste koning, zal Filip een noodzakelijke koning zijn”, schrijft Le Monde nog. “Zoals zijn voorgangers zal hij zijn legitimiteit vooral uit de sympathie van de bevolking moeten halen. En om die sympathie te winnen, zal hij kunnen rekenen op zijn echtgenote Mathilde. Sinds hun huwelijk in 1999 is de jonge aristocrate – ambitieus en elegant – de beste ‘coach’ geworden van de toekomstige koning en de beste troef van een koningshuis dat dringend troeven nodig had.”

In Groot-Brittannië noemt ‘The Telegraph’ de troonsafstand van Albert II een “vergiftigd geschenk” voor koning Filip, zeker in het zicht van de verkiezingen van 2014. De krant wijst er ook op dat de Belgische driekleur zondag veel te zien was in Wallonië en Brussel, maar

veel minder in Vlaanderen.

De Britse krant ‘The Guardian’ schrijft dan weer over de “dissonante stem” van de N-VA, de republikeinse partij die zondag een delegatie naar de eedaflegging van koning Filip stuurde. De krant verwijst naar het N-VA-pleidooi voor een grondige hervorming van de monarchie in afwachting van haar droom van een Vlaamse republiek.

Afwezigheid Bart De Wever De N-VA duikt ook op in het bericht van ‘La Repubblica”. De Italiaanse krant wijst op de afwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever en op de boycot van het Vlaams Belang.

In Spanje komt ‘El Pais’ terug op de recente “schandalen” rond het koninklijk paleis de voorbije maanden. De krant verwijst onder meer naar de stichting ‘Fons Pereos’ van koningin Fabiola en de zaak van Delphine Boël. “De uitdaging voor koning Filip is om aan te tonen dat hij bekwaam is het land te leiden in crisissituaties zoals het land meemaakte in 2010 en 2011 toen het 541 dagen moest wachten op een nieuwe regering.”

Controversiële vorst Ook ‘El Mundo’ besteedt aandacht aan de persoonlijkheid van koning Filip. De Spaanse krant omschrijft hem als “een van de meest controversiële vorsten uit de geschiedenis van het land”. Volgens de krant stonden de plechtigheden ook in het teken van de “besparingen”. Zo hebben de feestelijkheden in ons land ‘maar’ 600.000 euro gekost terwijl in Nederland 11 miljoen euro werd uitgegeven aan de troonswisseling tussen koningin Beatrix en koning Willem-Alexander.

Over dat verschil tussen Nederland en België schrijft ook de Nederlandse krant NRC op haar website. “Misschien wel het grootste verschil tussen de Belgische en Nederlandse monarchie van dit moment is het verschil in populariteit. Terwijl de Oranjes rond de troonswisseling van 30 april onverminderd populair waren bij het Nederlandse volk verkeert het Belgische koningshuis in zwaar weer. Hoewel de Franstalige Belgen het koningshuis zien als hoeder van de nationale eenheid brokkelt de steun bij Vlamingen af: 20 procent wil de monarchie afschaffen”, luidt het.

De krant zet ook het verschil tussen Filip en zijn vader Albert II in de verf: “Albert probeerde tijdens zijn koningschap de kloof te dichten door actief deel te nemen aan het Vlaamse volksleven. Tot verrassing van velen zong hij in 1994 tijdens een feest in Brugge mee met ‘De Vlaamse leeuw’, het Vlaamse volkslied. Zoiets zien veel Belgen Filip nog niet snel doen”.

“Koningshuis is nationaal bindmiddel” Op de website van ‘De Volkskrant’ schrijft columnist Thomas von der Dunk dat België niet zonder koningshuis kan. “En andersom.” Zo is het koningshuis een “nationaal bindmiddel”. “Er is inmiddels namelijk weinig anders meer dat het land bijeenhoudt, en er is, omgekeerd, ook niemand die zoveel persoonlijk belang bij het voortbestaan van België heeft als de Belgische koning.”

Filip als koning van Vlaanderen of Wallonië is volgens hem “ondenkbaar”. “Filip als koning van Vlaanderen? Ondenkbaar, nog afgezien van zijn beroerde Nederlands, dat juist voor de Vlaamse separatisten een belangrijker criterium zou zijn dan ooit. Filip als koning van Wallonië? Afgezien van het feit dat dit land al snel een vazal van Frankrijk zou worden, is Wallonië vanouds links, laïcistisch en republikeins, en de huidige iets grotere koningsgezindheid is vooral een zeer pragmatische: de kroon staat aan Waalse zijde bij het tegengaan van een nog verdere federalisering van België.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content